Ένα ιδιαίτερα δύσκολο διάστημα αρχίζει για την κυβέρνηση, αφού τα ανοιχτά «μέτωπα» τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό είναι πολλά και «καυτά». Μπορεί ο βασικός κορμός των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ να έχει «κλειδώσει», ωστόσο ο πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει τις ισχυρές ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων, ενώ η αξιολόγηση της τρόικας – που καταφτάνει την Παρασκευή στην Αθήνα – θα κρίνει πολλά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ληφθούν στη σύσκεψη των αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να βάζουν «κόκκινες» γραμμές σε περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

Μέσα σε όλα αυτά ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει την Παρασκευή, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, όπου θα του παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στο σκέλος εφαρμογής των ελληνικών δεσμεύσεων και θα ζητήσει την στήριξη της ΕΕ για την ανάκτηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

Την ίδια ημέρα καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει όσο καιρό χρειαστεί για να αξιολογήσει το Ελληνικό πρόγραμμα. Από τις εκτιμήσεις της τρόικα θα κριθούν πολλά, κυρίως όμως η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής , το οποίο αποτελεί και βασικό σημείο της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων.

Εξάλλου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής της τρόικα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα (ο οποίος μετά θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει τον γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε), προκειμένου να εξετάσουν την καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης και την επικαιροποίηση του Μνημονίου.


Με διαδικασία του κατεπείγοντος τα μέτρα στη Βουλή

Στη συνέχεια αναμένεται κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κίνηση που σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο γίνεται για δύο λόγους:

-Αφενός γιατί τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι δανειστές με τα όσα πρέπει να γίνουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι ασφυκτικά.

-Αφετέρου γιατί το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τις αναταράξεις τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο που θα φέρει η ψήφιση ενός «σκληρού» πακέτου μέτρων που περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές.


Με το βλέμμα σε Eurogroup – Σύνοδο Κορυφής

Απώτερος σκοπός του πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να ψηφιστούν πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατό το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης – μαμούθ των 31,5 δις ευρώ.

Παράλληλα, η ψήφιση των μέτρων θα βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του κ. Σαμαρά, στην δύσκολή Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει, όπου θα τεθεί και επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για τη «μεγάλη μάχη» της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Νοεμβρίου, όπου θα προσπαθήσει να περιορίσει τις απώλειες κονδυλίων στο νέο ΕΣΠΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα... καυτό φθινώπορο...

 
Π.Β
TAGS