Τρίωρη διάρκεια είχε η κατάθεση της πρώην υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη στους οικονομικούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, περί «καταδικασμένου» οικονομικού προγράμματος που εφαρμόστηκε για την κρίση της Ελλάδας. Η κυρία Κατσέλη εξερχόμενη από το γραφείο των εισαγγελέων δήλωσε: «Η κατάθεσή μου είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη σχετικά με την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για τις θέσεις του ΔΝΤ και κυρίως, του Στρος- Καν. Σε αυτό, ανέφερα στον εισαγγελέα ότι δεν είχα καμία γνώση γιατί δεν συμμετείχα στις επαφές αυτές. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε στην ίδια την κρίση και τη διαχείρισή της και επανέλαβα την πάγια θέση μου, την οποία έχω εκφράσει και δημοσίως, ότι η συστημική κρίση χρέους της Ελλάδας και η κρίση ανταγωνιστικότητας δεν λύνεται με πολιτικές βίαιης λιτότητας και ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απαιτεί μία συντονισμένη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση του χρέους, τη μείωση του κόστους δανεισμού και αναπτυξιακά μέτρα».

Η κυρία Κατσέλη, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το αν υπήρξε ή όχι ενημέρωση από τον κ. Ρουμελιώτη, είπε: «Με τον κ. Ρουμελιώτη, όπως και με άλλους οικονομολόγους, είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις για το τι δέον γενέσθαι. Δεν υπήρχε, όμως, επίσημη θέση από το ΔΝΤ προς καμία διαφορετική κατεύθυνση».


 Σε ερώτηση για τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική η κύρια Κατσέλη απάντησε: «Δυστυχώς, τα λάθη εξακολουθούν να γίνονται. Και τώρα, η χώρα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια, ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διαχειρισιμότητας και βιωσιμότητας του χρέους, αλλά να παίρνονται μέτρα που δυσχεραίνουν το πρόβλημα και οδηγούν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και διευρύνουν τα ελλείμματα».

Tην ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να καταθέσουν την πρότασή τους για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής, καθώς περιμένουν να ολοκληρωθεί η πρόταση και να πάρουν θέση. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εκτίμηση είναι πως στην πρέπουσα πολιτική συγκυρία μια εξεταστική θα δημιουργούσε τριβές στην κυβέρνηση των εταίρων, ενώ παράλληλα θα εμφάνιζε μια αρνητική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό σε μια περίοδο που επιχειρείται η ανάκτηση της αξιοπιστίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην εκπροσώπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είχε προκαλέσει αίσθηση με τις δηλώσεις του ότι το Ταμείο γνώριζε εξαρχής πως «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει».
TAGS