«Ο εφιάλτης στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής» θα μπορούσε κάλλιστα να τιτλοφορείται το διάστημα του ενάμιση μήνα που μεσολαβεί ως περίπου τα μέσα του Οκτώβρη, που θεωρείται το χρονικό σημείο καμπής για το μέλλον ειδικότερα της ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από εμπόδια που ξεκινούν από την ενδοκυβερνητική συνοχή και φτάνουν ως και τη διαχείριση του άγριου κοινωνικού περιβάλλοντος το οποίο δείχνει μέρα με τη μέρα να διαμορφώνεται εν όψει της αποσαφήνισης του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Η τελική μορφή των μέτρων προβάλλει ως το πρώτο εμπόδιο για τον Αντώνη Σαμαρά καθώς εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή.

Βενιζέλος και Κουβέλης διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με τα συζητούμενα μέτρα, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων και των περικοπών στις συντάξεις. Οι εκκρεμότητες ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να λυθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών περί τα μέσα της εβδομάδας. Εκεί ξεκινάει και ο νέος Γολγοθάς, καθώς θα πρέπει να πειστούν οι βουλευτές των τριών κομμάτων θα υπερψηφίσουν το πακέτο.

Όχι τυχαία, τα τελευταία 24ωρα αφ’ ενός έχει αφεθεί να διαρρεύσει η πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματωθεί το πακέτο μέτρων με τον προϋπολογισμό και αφ’ ετέρου έχει ανοίξει η συζήτηση περί διαγραφών σε περίπτωση καταψήφισης.

Εφ’ όσον -κατ’ εκτίμησην- τα μέτρα υπερψηφιστούν, σειρά έχουν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαμηνύουν την πρόθεση του κ. Σαμαρά να αγνοήσει το όποιο πολιτικό κόστος των αποφάσεων του, συνεκτιμώντας μεν την περαιτέρω πίεση που θα ασκηθεί στα «συνήθη υποζύγια», ανττιλαμβανόμενος δε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει εναλλακτική.

Εκεί όπου «ποντάρει» η κυβέρνηση, είναι η διαφοροποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ως προς τα δημοσιονομικά. Η αντιστροφή του κλίματος, όπως έχει καταγραφεί και από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, δείχνει ενθαρρυντική για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι τα μέχρι προ 20ημέρου «καλά παιδιά» -Πορτογαλία και Ιρλανδία- εμφανίζουν οπισθοχώρηση στην εφαρμογή του προγράμματος, επίσης λειτουργεί θετικά για τη χώρα μας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ακόμη τα σημάδια δεν είναι καθαρά, συνυπολογίζεται από το Μαξίμου το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το αίτημα της επιμήκυνσης της εφαμογής του ελληνικού προγράμματος. Αναφορικά με το εν λόγω θέμα, από την κυβέρνηση αποφεύγουν να κάνουν κάποιο σχόλιο, παραπέμπουν ωστόσο στις προγραμματισμένες Συνόδους του Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον, το μέλλον της Ευρώπης θα τίθεται εν αμφιβόλω.

Πάνος Ρασσιάς