Τη σοβαρή έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων σημειώνει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, σε ερώτησή της προς το αρμόδιο υπουργείο. Επικαλούμενη μαρτυρίες ασθενών του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά - Μεταξά, η κ. Ρεπούση παρατήρησε πως στη διάρκεια του Αυγούστου καταγράφηκαν σημαντικές ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή αφενός η παροχή ολοκληρωμένης θεραπείας σε μεγάλο αριθμό καρκινοπαθών, αφετέρου η έναρξη της θεραπείας διαγνωσθέντων ασθενών.

«Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς παρατηρήθηκε όπως πληροφορηθήκαμε στο σύνολο των ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών - αιματολογικών τμημάτων και κλινικών γενικών νοσοκομείων της χώρας.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες που πραγματοποιούσαν την εισαγωγή των δραστικών ουσιών της ετοποσίδης και της ντακαρμπαζίνης ανακοίνωσαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τη διακοπή των εισαγωγών των ουσιών αυτών για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο ΕΟΦ ανέθεσε την εισαγωγή των φαρμάκων στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) το οποίο, λόγω του περιορισμένου χρόνου, μπόρεσε να καλύψει μέρος των αναγκών των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι χαμηλού κόστους και συμμετέχουν σε θεραπείες πρώτης γραμμής για πολλά νεοπλασματικά νοσήματα» αναφέρει η κ. Ρεπούση».

TAGS