Ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της 38ης επετείου της ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, της οποίας προηγήθηκαν «καρφιά» αλλά και προαναγγελίες ηχηρών απουσιών, με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου να δίνουν το παρών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, 38 χρόνια πριν. «Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήγαγε στον ελληνικό δημόσιο βίο μία νέα διάσταση. Διαμόρφωσε ένα νέο συλλογικό υποκείμενο. Αυτό τελικά προσδιόρισε περισσότερο από κάθε άλλο τη νέα εποχή, την εποχή της Μεταπολίτευσης» είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα βρίσκεται νοερά εδώ η μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί του, της Μελίνας, του Γιώργου Γεννηματά του Ανάσταση Πεπονή, του Αντώνη Τρίτση και τόσων άλλων που τίμησαν την ιστορία της παράταξης» σημείωσε.

«Η ιδρυτική πράξη του ΠΑΣΟΚ γέννησε τρεις εμβληματικές διατυπώσεις που εξέφρασαν τον εθνικό, τον πολιτικό και τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό και γράφτηκαν στην ιστορία του ελληνικού πολιτικού λόγου: Η Ελλάδα στους Έλληνες, οι μη προνομιούχοι ήταν οι πρωταγωνιστές του κοινωνικού ριζοσπαστισμού και τελικά, η πολιτική έκφραση του ριζοσπαστισμού: το καθολικό και απόλυτο αίτημα της Αλλαγής» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε τι συμβολίζουν οι επτά ακτίνες του νέου συμβόλου του κινήματος:  α) εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα, β) δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, γ) κράτος δικαίου, δ) κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη, ε) η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής, η Ελλάδα ανάπτυξης,  στ) ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας, ζ) οικολογική ευαισθησία.

«Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η υποχρέωση μας να απαντήσουμε τώρα στην κρίση ταυτότητας της κοινωνίας και του έθνους. Να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της πατρίδας μας και να υφάνουμε ξανά τον συνεκτικό της ιστό» είπε ακόμα.

«Οι συντηρητικές ιδέες που κυριαρχούν διεθνώς είναι αυτές που εμποδίζουν την Ελλάδα να πείσει τους εταίρους της» επεσήμανε.

«Δεν είμαστε ως παράταξη καθόλου άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα» συμπλήρωσε.

Για τα νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε:  «Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω και εγώ τον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων που πρέπει να είναι εσωτερικά ισορροπημένο και δίκαιο. Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω επιπλέον τον ελληνικό Λαό ότι αυτό το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνοδεύεται από δυο αντίρροπα πακέτα αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων που μπορούν να ανασχέσoυν την ύφεση και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έστω από το 2014. Ένα πακέτο εσωτερικών πρωτοβουλιών που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό, αλλά και ένα πακέτο άμεσων κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι εταίροι μας -στο πλαίσιο της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, χωρίς την περιβόητη πρόσθετη χρηματοδότηση -προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και κυρίως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που αδικούν και υπονομεύουν την ελληνική προσπάθεια».

«Ταυτότητα μας είναι η ευθύνη και η αγωνία για το λαό και το έθνος» κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.