Ολοκληρώθηκε στο Βέρολίνο, το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα νωρίτερα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε με τον οποίο συζήτησαν την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και την προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπισή της, ενώ πριν από λίγο έληξε και η συζήτηση του έλληνα υπουργού με τον κ. Σόιμπλε. Στην ατζέντα του ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε δεν βρέθηκε τελικά η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια,ωστόσο συζητήθηκε εκτενώς το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.


Πρόκειται για επαφές καθοριστικής σημασίας, καθώς στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως από τη στάση της Γερμανίας θα καθορισθούν σε μεγάλο βαθμό και οι αποφάσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Τα δύο ραντεβού αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι πραγματοποιούνται μόλις τρεις ημέρες πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία, όπου η Αθήνα ευελπιστεί να αποσπάσει τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους πως ο Γερμανός ομόλογός του ζήτησε από την Αθήνα να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, ενώ, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η επόμενη διμερής συνάντηση θα είναι μετά την έκθεση της τρόικας.