Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεων προς φαρμακοποιούς, γιατρούς και στη συνέχεια προς άλλους προμηθευτές του ΕΣΥ, θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή, μετά την διυπουργική σύσκεψη για την Υγεία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 υπό τον υπουργό Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Επικρατείας.

Μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι αγωνίζεται να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ έως το τέλος του έτους και απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνδράμουν σε αυτή την «προσπάθεια εθνικής σημασίας».

O Ανδρέας Λυκουρέντζος
, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον το ΕΟΠΥΥ κάνοντας λόγο ακόμα και για ενδεχόμενη κατάρρευση της υπηρεσίας.

«Φοβάμαι ότι στο τέλος της διαχείρισης του έτους το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα είναι 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ. Υπάρχουν σημαντικές απαιτήσεις από ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε όκόμη ότι παρά τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας το πάρτι με τις συνταγογραφήσεις συνεχίζεται αμείωτο επισημαίνοντας ότι μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν πάνω από 4 εκατ. 700 χιλιάδες συνταγές. Μόνο την προηγούμενη Παρασκευή μάλιστα, με την πιθανολογούμενη απεργία των φαρμακοποιών οι συνταγογραφήσεις ξεπέρασαν τις 600.000. Σε μία και μόνο ημέρα.

«Δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιούνται αυτές οι ακραίες συμπεριφορές με τις οποίες αναζητείται από κάποιους επιτήδειους «έσοδο» μέσω αυτής της πρακτικής. Οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι όσο πληρώνουμε αλόγιστα τόσο περισσότερο δυσχερής γίνεται η οικονομική μας κατάσταση και τόσο περισσότερο αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε σε μέτρα που καμία κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει« σχολίασε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ο υπουργός Υγείας στάθηκε και στη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία -όπως είπε- παρέλαβε από την προηγούμενη ηγεσία στο 15,4%. «Ζητώ την έμπρακτη και ειλικρινή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην Υγεία και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Οι πρακτικές του παρελθόντος δεν ωφελούν, οι ακραίες συμπεριφορές βλάπτουν», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Δεν είμαστε ανάλγητοι, χρειάζεται όμως να αποδεχθούμε την ενοχλητική αλήθεια ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και ο δανεισμός δεν υπάρχει», κατέληξε.
TAGS