Η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε την πρόταση να υπάρξει πρόβλεψη ρήτρας ισοδύναμων μέτρων στα μέτρα των 11,5 δισ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά ότι για ένα τμήμα  από το συνολικό πακέτο  μέτρων θα υπάρχει η  δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας-προμηθειών.

Στη ρήτρα ισοδύναμων πρέπει να ενταχθούν, σύμφωνα με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, αυτά τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων, η αύξηση του ηλικιακού ορίου για ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχιακά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, ο περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων στη βάση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων και άλλα.

Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους δύο επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013, καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης, κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ η συμπερίληψη ρήτρας ισοδυνάμων δε συνιστά παρελκυστική τακτική, αλλά βοηθάει στην κινητοποίηση του πληθυσμού υπέρ της υλοποίησης εξυγιαντικών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλαγών που αφορούν στο προχώρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δημόσιων πόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Η δυνατότητα να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων είναι αυξημένη, αφού και αυτοί πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης προϋποθέτει  κοινωνική και πολιτική αποδοχή. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει αυτό το αίτημα τεκμηριωμένα και αποφασιστικά» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.
TAGS