current views are: 1

5 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση18:48

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό τη διερεύνηση των πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών που προκύπτουν από την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ένταξης της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης – μία κατάληξη, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προαποφασισμένη.

Δημοσίευση 18:48’
αρθρο-newpost

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό τη διερεύνηση των πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών που προκύπτουν από την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ένταξης της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης – μία κατάληξη, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προαποφασισμένη.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό τη διερεύνηση των πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών που προκύπτουν από την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ένταξης της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης – μία κατάληξη, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προαποφασισμένη. Εξέταση δεδομένων από το 1994


Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφετηριακά η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει να εξετάσει, «γιατί, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα έως το 2007, πριν απ’ το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το δημόσιο χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».

 

Πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

 

Σε αυτό το πλαίσιο, «θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του δημοσίου, με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία».

 

Παράλληλα με τη διερεύνηση της πολιτικής φοροαπαλλαγών και της αποδυνάμωσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών, η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί και σε παραμέτρους αύξησης του δημοσίου χρέους, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το 1996 (ύψους 60 δισ.), η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και η «σταθερή πρακτική της υπερτιμολόγησης προμηθειών και δημοσίων έργων».

Ακόμα επιζητείται η απόδοση ευθυνών «για τη συντήρηση του κρατικοδίαιτου πολιτικού συστήματος», όπως και η διερεύνηση της σχέσης του ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sacks.

 

Δρομολόγηση ένταξης στο μηχανισμό του Μνημονίου


Ως προς την προ Μνημονίου περίοδο, η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει ως σημεία εξέτασης τις δηλώσεις των Στρος Καν και Ρουμελιώτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις καταγγελίες κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος στα 14,7%, αλλά και τις ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της, Γ. Προβόπουλου, για την μη θωράκιση των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο του 2009, μα και για την επιλογή τροποποίησης της διαδικασίας διακανονισμού των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων, «που ενέτειναν τις πιέσεις προς αυτά».

Επιστρατεύοντας δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι «η προσφυγή στο ΔΝΤ και η συνακόλουθη υπαγωγή στο Μνημόνιο, ήταν ένα προαποφασισμένο σχέδιο με στόχο την εσωτερική υποτίμηση».

 

Ενδεχόμενο και ποινικών ευθυνών για Παπαδήμο και Βενιζέλο


«Πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού κυρίου Λουκά Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και κάθε άλλου ενεχομένου και συμπράξαντος προσώπου για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου 1 και την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, που δεν περιλάμβανε βεβαίως αυτά που κατείχε η ΕΚΤ, τη στιγμή που γνώριζαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία… Ο ελληνικός λαός, που θυσιάζεται τα τελευταία τρία χρόνια στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δικαιούται αν μη τι άλλο να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, ποιος και σε ποιο βαθμό φέρει την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και η χώρα» υπογραμμίζει, ανάμεσα σε άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Σφοδρή αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και «διασπορά αυταπατών» από το ΚΚΕ

 

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράξη προσβολής της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Είναι δε, έτσι διατυπωμένη, ώστε μέσα από την γενίκευση, να αυτοακυρώνεται σκοπίμως».

 

Το ΚΚΕ, κάνοντας κι αυτό αναφορά στο ίδιο ζήτημα, σημείωσε πως «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο παρότι αναφέρονται σε υπαρκτά ζητήματα που έχουν ανάγκη διερεύνησης… όχι μόνο δεν απαντούν στις βασικές αιτίες της κρίσης, αλλά αντίθετα τις συσκοτίζουν… ότι δηλαδή είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που καμία εκδοχή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει και να τη διαχειριστεί προς όφελος του λαού…»


σχετικα αρθρα