Υψηλοί τόνοι σημειώθηκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών που εξετάζει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η απόδοση στο Δημόσιο, του 10% των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, που κατέχει από το 2008 σε αντάλλαγμα της εγγυοδοσίας των 28 δισ., «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών - και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως φέρνει ήδη αποτελέσματα αλλάζοντας το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και συντελώντας στην επιστροφή πάνω από 7 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. «Η ανακεφαλαιοποίηση συντελεί στην ενίσχυση της φερεγγυότητάς τους, με θετικές συνέπειες στην δυνατότητά τους να διοχετεύσουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, με στόχο την μακροχρόνια διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη» είπε.

Απέναντι στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίστηκαν και σήμερα με αφορμή τις δηλώσεις Στουρνάρα περί «μη βιωσιμότητας» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως η βιωσιμότητα της κάθε τράπεζας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, με βάση κριτήρια που εκπονούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Τα κριτήρια βιωσιμότητας, δεν καθορίζονται, ούτε εκπονούνται από τα υπουργεία Οικονομικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμεινε και σήμερα στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταδεικνύουν την μη βιωσιμότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καταγγέλλοντας τον «σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο με τον οποίο οδηγείται το Τ.Τ. σε ξεπούλημα όπως και η ΑΤΕ» και υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση νομοθετεί προς όφελος των τραπεζιτών. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, θα είχαμε εθνικοποιήσει τις τράπεζες, και θα είχαμε διορίσει τις διοικήσεις τους για μιαν άλλη χρηματοπιστωτική πολιτική» τόνισε ο Π. Λαφαζάνης.

«Η μεταφορά πόρων απ' τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές μονάδες, γίνεται στη χώρα μας κυρίως μέσω των τραπεζών. Σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι διοχέτευσης των ρευστών. Εμείς όμως εδώ, θέλουμε ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα - δεν θέλουμε να γυρίσουμε στην προ Καρατζά εποχή, με τα επιτόκια στο ύψος όπου ήταν τότε…» απάντησε ο κ. Σταϊκούρας.