Την απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι να μην συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το σχετικό επίσημο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον Βήμα FM. «Η στάση τους είναι απαράδεκτη, είναι αντιθεσμική, δεν είναι δημοκρατική καθόλου» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως «δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι μέσα από την εξέταση του όλου προβλήματος μπορεί να προκύψουν ενδεχομένως και ποινικές διαστάσεις και αστικές διαστάσεις σε αδικήματα».

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως η προσφυγή στο ΔΝΤ και το μνημόνιο ήταν πολιτική απόφαση και δεν υπάρχει θέμα χρηματισμού πολιτικών προσώπων.

Σε ερώτηση σχετικά με δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την οποία καλούσε -σύμφωνα με την ερώτηση- τους δικαστικούς να ανατρέψουν το μνημόνιο, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «οι δικαστικοί από μόνοι τους δεν μπορεί να ανατρέψουν το μνημόνιο. Αλλά, οι Δικαστικοί, οι και οι υπόλοιοποι, όταν μιλάμε για την κοινωνική πλειοψηφία, μπορούν να το ανατρέψουν το μνημόνιο».