«Πόλεμος» ανάμεσα σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Ευάγγγελου Βενιζέλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά και κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου για την διαχείριση των ενημερωτικών συσκέψεων της κυβέρνησης.  «Εχουμε τεράστια πολιτική ευθύνη. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τακτικές συναντήσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων, δηλαδή να μην ενημερώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το πώς ενεργεί η κυβέρνηση; Διότι οι κυβερνήσεις σ’ ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, υπάρχουν επειδή στηρίζονται στην εμπιστοσύνη της Βουλής» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν χρησιμοποιώντας με σκληρή γλώσσα τις αιχμηρές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πυροδοτώντας τις αντιδράσεις της Ιπποκράτους. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τόνισαν ότι δεν αποτελεί θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο αντιπροέδρων ή εναλλαγής του προσώπου του πρωθυπουργού, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι κακώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως δεν έχει ενημέρωση, διότι σε όλες συσκέψεις συζητούν τη γενική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Νέα αντεπίθεση από κύκλους του ΠΑΣΟΚ

Η Ιπποκράτους ανοίγει δεύτερο κύκλο κόντρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική και ως κυβέρνηση συνεργασίας, στηρίζεται στην κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη τριών κομμάτων. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων είναι που σηκώνει το πολιτικό βάρος για την πορεία της χώρας. Αν κάποιοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι «όλο το πολιτικό βάρος το αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός», κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αγνοούν βασικούς δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες, καθώς και αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία.

Σε αυστηρό τόνο, κύκλοι της Ιπποκράτους υπογραμμίζουν ότι είναι αφελείς όποιοι προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη που νομίζουν ότι θα τα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ. Η πορεία της χώρας θα είναι δύσκολη και χρειάζεται διορατικότητα και στρατηγικός σχεδιασμός για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.

«Θυμίζουμε ότι αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν να τεθεί ευθύς εξαρχής το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που προβλέπεται ρητά στη δανειακή σύμβαση σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης» εξηγούν. 

Ενθαρρύνοντας τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, στην Ιπποκράτους υποστηρίζεται ότι «Αυτό που έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης από τον κ. Σαμαρά είναι να γίνονται συναντήσεις ακριβώς στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί έως τώρα οι συναντήσεις που έχουν γίνει ήταν διαχειριστικού και αποσπασματικού χαρακτήρα με ευθύνη του Πρωθυπουργού, είτε για τα μέτρα, είτε για τα ναυπηγεία, είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό όμως που πρέπει να συζητηθεί και κυρίως να τηρηθεί είναι το γενικό στρατηγικό πλαίσιο».

Εάν οι «κύκλοι του Μαξίμου» θεωρούν ότι ενισχύεται η εικόνα του Πρωθυπουργού, στηρίζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας με το να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών, ώστε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και θέσεων, πριν το νέο κύκλο συναντήσεων με την τρόικα και πριν το άτυπο Eurogroup της 14/9 στη Λευκωσία, όπου πρέπει να παρουσιαστεί ο κατάλογος των μέτρων, κάνουν οφθαλμοφανές λάθος, το οποίο βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα και όχι το ΠΑΣΟΚ. 

Βολές κατά Αντώνη Σαμαρά

Τέλος, κατά μέτωπο επίθεση ασκούν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ στον Αντώνη Σαμαρά διαπιστώνοντας ότι «Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι παρότι έχουν περάσει δυόμισι μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας δεν συγκροτήθηκε και δεν λειτούργησε η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης (Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού), παρότι είχε συμφωνηθεί ως βασικό στοιχείο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων.

Είναι απορίας άξιο γιατί δείχνουν νευρικότητα οι «κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου» σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Θα μπορούσαν να έχουν αξιώσει τα άλλα κόμματα να μην είναι ο κ. Σαμαράς Πρωθυπουργός, αλλά τον αποδέχτηκαν στη θέση αυτή, κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος το Νοέμβριο του 2011. Συνιστά το λιγότερο πρόκληση να θέτουν τέτοιο θέμα οι «κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου». Ας κάνουν τη δουλειά τους. Ας δώσουν ρυθμό και αποτελεσματικότητα στην Κυβέρνηση και στη Βουλή. 

Ο Πρωθυπουργός έχει  την ευθύνη, αλλά και το προφανές συμφέρον, να διατηρήσει το επίπεδο και το κλίμα συνεργασίας με τα άλλα δύο κόμματα, γιατί αυτό αφορά την κυβέρνηση της οποίας προΐσταται. Είναι συνεπώς πολύ μεγάλο λάθος να κινούνται οι «κύκλοι του Μαξίμου» έτσι σε επικοινωνιακό επίπεδο, διότι με αυτόν τον τρόπο αδικούν την ίδια την κυβέρνηση και δεν βοηθούν την αποτελεσματική διαπραγμάτευση της χώρας με τους διεθνείς εταίρους της» καταλήγουν.