Το ιταλικό κοινοβούλιο βράζει κατά της Γερμανίας, δήλωσε ο Μάριο Μόντι μιλώντας ενώπιον του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου του Φιέζολε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του είναι η τρίτη χώρα σε συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, έστω και αν δεν έχει έμμεσο συμφέρον αφού οι τράπεζες της δεν είναι εκτεθειμένες στο χρέος της Αθήνας όπως συμβαίνει, αντιθέτως, με τις γαλλικές και τις γερμανικές.

Επιπλέον, ο Μόντι επέκρινε, χωρίς να τον κατονομάσει, τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και τις πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον της Ελλάδας.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην εμφάνιση, στην Γερμανία, μιας επικριτικής εικόνας σε βάρος των Ελλήνων αλλά και στη δημοσίευση, στον ελληνικό Τύπο, συμβόλων που χαρακτήρισαν ένα συγκεκριμένο πολιτικό καθεστώς στην Γερμανία.

Όπως υποστήριξε, το ευρώ είναι το υψηλότερο σημείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά μπορεί να μετατραπεί σε στοιχείο που προκαλεί αποσύνθεση στις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

«Η ιταλική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επιβάλλει βαρύτατες θυσίες που κατανοήθηκαν και έγιναν δεκτές με αξιοσέβαστο τρόπο. Το να λες, όμως, ότι πρέπει να γίνουν θυσίες, επειδή τις ζητά η Ευρώπη, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός, διότι, με τον τρόπο αυτό, καταστρέφει κυνικά και με επίγνωση, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», εξήγησε ο Μόντι.

Πηγή: naftemporiki.gr