Οι σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, απέχουν πολύ από το να αποτελούν μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ειδικά για στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε, οι άμεσες νομισματικές συναλλαγές δεν έχουν καμία ιδιαίτερη επίπτωση, καθώς:

-Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι δεδομένη, αλλά θα εξεταστεί για τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, όταν αυτές αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

-Τα ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ θα είναι βραχυπρόθεσμα, διάρκειας ενός έως τριών ετών. Μετά το PSI, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χρέους έχει καταστεί μακροπρόθεσμο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι για να τεθεί σε εφαρμογή η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να υπαχθούν σε πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή σε Μνημόνιο ενώ θα επιδιωχθεί και η εμπλοκή του ΔΝΤ

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, καταλήγει, δεν μπορεί να επιλυθεί με την επιβολή λιτότητας σε όλες τις χώρες και με τη λήψη αποσπασματικών μέτρων αλλά με την στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.