«Δεν δεχόμαστε συστάσεις, από κανέναν, του τύπου μην κοιτάτε το πολιτικό κόστος, διότι εμείς αυτό το δείξαμε και απαιτείται λίγος σεβασμός απέναντι σε αυτό που έχουμε κάνει και αυτό που έχουμε σηκώσει ως φορτίο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 77η ΔΕΘ.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές σε όσους τον κατηγορούσαν για τις αποφάσεις που πήρε ως υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην απόφαση που ελήφθη στην περσινή ΔΕΘ για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Τον Σεπτέμβριο του 2011 ήμουν στην πάρα πολύ δύσκολη θέση να σταθώ απέναντι στα ΜΜΕ και να εξαγγείλω την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο πολιτικό κόστος και για το ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούσε, και για εμένα που ήμουν υπουργός Οικονομικών. Το τέλος αυτό απέφερε πάνω από 2 δις. ευρώ», είπε.

Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι τότε άλλοι χαρακτήριζαν αδιέξοδη την πολιτική του, μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση κι έλεγαν ότι είχαν ισοδύναμα μέτρα για όλα, που φτάνουν και περισσεύουν.

Για την κυβέρνηση τόνισε ότι δεν χρειάζεται να εκλιπαρεί στο εξωτερικό, αλλά να ζητήσει την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.

Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα , διότι ο χρόνος έχει τεράστια αξία-δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ώρα- και δεν πρέπει να χαθεί το τελευταίο τετράμηνο του 2012. Χαρακτήρισε «επαναστατική» την απόφαση του προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και είπε ότι θα αφορά και την Ελλάδα, όταν δειλά δειλά θα αρχίσει να βγαίνει στις αγορές. Εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πάρει την παράταση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και θα μειωθεί περαιτέρω το χρέος της.

Για τα μέτρα των 11,5 δις. ευρώ τόνισε ότι αυτά έχουν λογική μόνο εφόσον βγει η εξίσωση που περιλαμβάνει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και βιώσιμο χρέος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους Ελληνες, «αντί να ασχολούμαστε με τη μιζέρια της κρίσης να δούμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πως θα το βάλουμε μπροστά»

TAGS