current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση04:29

Απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις μισθών και συντάξεων ζητά η τρόικα

Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικα, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίστηκαν σήμερα οι σκληρές διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσει» το επώδυνο πακέτο των νέων περικοπών. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, o oποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε πως «οι συζήτησεις συνεχίζονται».

Δημοσίευση 04:29’
αρθρο-newpost

Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικα, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίστηκαν σήμερα οι σκληρές διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσει» το επώδυνο πακέτο των νέων περικοπών. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, o oποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε πως «οι συζήτησεις συνεχίζονται».

Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικα, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίστηκαν σήμερα οι σκληρές διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσει» το επώδυνο πακέτο των νέων περικοπών. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, o oποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε πως «οι συζήτησεις συνεχίζονται». «Προσπαθούμε να πείσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για την ορθότητα των δικών μας απόψεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως «ήταν μια δύσκολη συζήτηση». Και πρόσθεσε: «Εμείς καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων που σημειώνονται». «Εξάλλου και τα μέτρα είναι σκληρά», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο πριν τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο συνολικά μέτρα ύψους 17 δισ. ευρώ από τα οποια η τρόικα διατύπωσε ενστάσεις για περίπου 2 δισ. ευρώ.

Κατά κύριο λόγο, οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν μέτρα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου, τις αμυντικές δαπάνες και την τοπική αυτοδικοίκηση.

Η τρόικα επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής ενώ οι υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η
τρόικα ζητά εξηγήσεις για όλα τα μέτρα και ενδέχεται να απορρίψει κάποια από αυτά.

«Συζητάνε τα τεχνικά συνεργεία για τα μέτρα» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει τα μέτρα να «κλείσουν» το συντομότερο δυνατό.

«Έντονες ενστάσεις δεν θα το έλεγα. Συζήτηση γίνεται για να καταλήξουμε στο άριστο μείγμα των μέτρων» είπε μετά από σχετική ερώτηση, ενώ συμπλήρωσε ότι λίγα είναι τα μέτρα που δεν έχουν γίνει αποδεκτά.

Έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει στο οικονομικό επιτελείο η επαναφορά στο τραπέζι εκ μέρους των δανειστών του αιτήματος για απολύσεις στο Δημόσιο με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μείωση μισθολογικής δαπάνης χωρίς την απομάκρυνση υπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιμετώπισαν μάλιστα με σκεπτικισμό την πρόταση για αξιολόγηση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της χώρας, την οποία κρίνουν χρονοβόρο και με επισφαλή αποτελέσματα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν στη συνάντηση με δύο λίστες. Στη μία περιλαμβάνονταν τα μέτρα που δέχεται, δηλαδή τις περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και στη δεύτερη τα μέτρα για τα οποία ζητά διευκρινίσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υπήρχε και μία τρίτη λίστα με τα μέτρα τα οποία απορρίπτει στο σύνολό τους.

Αναλυτικά, οι ενστάσεις της τρόικας είναι στα εξής σημεία:

– Αναδιάρθρωση δημόσιας Διοίκησης 1,274 δις € 
– Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 725 εκατ € ΔΕΚΟ 274 εκατ. ευρώ
– Ισοσκελισμός εσόδων από αναταποδοτικές υπηρεσίες (150εκατ €),
– Μείωση ΠΔΕ (150),Φωτοβολταϊκα σε σχολεία (18), αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας (115), δημοτική ενημερότητα (10)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει σε:

-Κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ
-Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
-Εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο
-Εφαρμογή νέων μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα
-Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις
-Πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
-Μείωση αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα
-Περικοπή δώρων κ επιδομάτων στο δημόσιο ( 13 και 14 η σύνταξη)
-Μείωση μέχρι 35% στο εφάπαξ
-Εξπρές αποκρατικοποιήσεις και πώληση ακίνητης περιουσίας δημοσίου
-Άμεση δήμευση περιουσιών για φοροδιαφυγή
-Άμεση προώθηση στις φορολογικές δίκες
-Άμεση εφαρμογή περιουσιολογίου
-πλήρης κατάργηση φοροαπαλλαγών -με αυστηρά εισοδηματικά κ περιουσιακά κριτήρια τα προνοιακά επιδόματα
-Τέλος στα εποχικά επιδόματα ανεργίας

Επιπλέον, σύμφωνα με την τρόικα, τα 25 αδιευκρίνιστα μέτρα είναι:

-Συγχώνευση – κατάργηση ΝΠΔΔ-ΝΠΙΔ  18 εκατ €
-Εσωτερικοί Έλεγχοι ποιότητας στους δήμους 25 εκατ €
-Ηλεκτρονικές προμήθειες στο δημόσιο 104 εκατ € 
-Κατάργηση επιτροπών 17 εκατ €
-Εξορθλογισμός επικαλυπτομενων έργων ΠΔΕ 300 εκατ €
-Δημοτική ενημερότητα 10 εκατ €
-Φωτοβολταϊκά σε 500 σχολεία 18 εκατ €
-Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοιχτών δημόσιων χώρων 35 εκατ €
-Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας 115 εκατ €
-ΣΔΙΤ και ιατρικός τουρισμός 150 εκατ €
-Μετάθεση πληρωμής αμυντικών προγραμμάτων 437 εκατ €
-Μονάδες αφαλάτωσης 7 εκατ €

Τέλος, η τρόικα σημειώνει πως δεν έγιναν ποτέ οι αποκρατικοποιήσεις των 2,5 δισ. ευρώ για το 2012 ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για τον μέσο μισθό των 1.900 ευρώ σε 40 ΔΕΚΟ. Παράλληλα, η τρόικα έβγαλε «κίτρινη» κάρτα για την καθυστέρηση στην εκδίκαση 182.000 φορολογικών υποθέσεων, που θα επέφεραν στο κράτος έσοδα 30 δισ. ευρώ καθώς και για τα ανείσπρακτα φορολογικά πρόστιμα από τα οποία υπάρχουν απώλειες 12,5 δισ. ευρώ.


σχετικα αρθρα