current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση12:07

Προβληματισμός στη συνάντηση Βενιζέλου – τρόικα για το «χάσμα» των μέτρων

Σε κλίμα προβληματισμού ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους.

Δημοσίευση 12:07’
αρθρο-newpost

Σε κλίμα προβληματισμού ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους.

Σε κλίμα προβληματισμού ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους. Aντικείμενο της συνάντησης οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας σε σχέση με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και η απόρριψη μέτρων 2 δισ. ευρώ από την Δημόσια Διοίκηση, την Άμυνα και την Υγεία οι οποίες ουσιαστικά άλλαξαν την ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ, καθώς οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης ήθελαν να θέσουν θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το κενό αφορά, τελικά, μέτρα ύψους έξι δισ. γι’ αυτό και η διαπραγμάτευση έχει εξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. «Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους» επισημαίνεται.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Επέμεινε επίσης στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις. Ζήτησε επίσης, τόσο η τρόικα, όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως δική του αρχική πρόταση ήταν να τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το «άπλωμά» των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το τεχνικό, πάντως, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κρίσιμο σημείο της συζήτησης ήταν επίσης η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Αυτό συνδέεται και με την επιτακτική ανάγκη, όπως επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, να επικαιροποιηθεί το μακρο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η όλη συζήτηση. Πλαίσιο το οποίο προσδιορίζεται, όχι μόνον από την ανάγκη να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μέσα από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και από την ανάγκη να διασφαλιστούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα, την αντιστροφή των άδικων και αρνητικών στερεοτύπων και τη λήψη μέτρων στήριξης της ανάπτυξης με τη βοήθεια των εταίρων μας.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία.


σχετικα αρθρα