Η οικονομική κρίση θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία για να αντιμετωπισθούν οι ελληνικές παθογένειες αλλά και για αλλαγές στην οικονομία εκτίμησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος σε δηλώσεις του, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του κόμματος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 77ης ΔΕΘ.

«Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να βασισθεί στη βαρβαρότητα και στην απομόνωση» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών τονίζοντας ότι η μετανάστευση μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Ο κ.Χρυσόγελος ζήτησε να παραταθεί ο χρόνος επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων μέχρι το τέλος του 2016 και να υποστηριχθούν «ένα «πράσινο» επενδυτικό σχέδιο, η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας και η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων».


«Υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια πάνω από 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουμε καν καταθέσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις μεταλλείων χρυσού και τις ενστάσεις που έχουν εκφρασθεί, δήλωσε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση όλων, τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας που ελαχιστοποιεί τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον.


Μιλώντας από την πλευρά του για το θέμα, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης από το οποίο μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά να χαθούν άλλες. «Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι πολύ σοβαρές για το γεγονός ότι το κόστος θα είναι πιο βαρύ από το όφελος» δήλωσε. Αναφερόμενος σε σχετική ερώτηση για το μέλλον του θεσμού της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, παρατήρησε ότι η υποβάθμισή του έχει να κάνει με την υποβάθμιση της περιφερειακής οικονομίας ενώ ο κ.Χρυσόγελος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, εκτίμησε ότι κυριάρχησε «η οργή και η λογική της τιμωρίας».