Στο πλευρό μας τάσσεται πλέον και η αυστριακή πλευρά η οποία τους τελευταίους μήνες δεν έχανε ευκαιρία να εκφράζει την αντίθεσή της τόσο αναφορικά με την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ όσο και με το εάν θα είναι εφικτή μια πιθανή παράταση του προγράμματος.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έστεραϊχ» η «σκληροπυρηνική» υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, παραδέχθηκε ότι «στην Ελλάδα, γίνονται περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε εμείς από έξω» διαφοροποιούμενη, για μια ακόμη φορά, από τη γνωστή, μέχρι πρόσφατα, σκληρή στάση της απέναντι στη χώρα μας.


Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της τρόικας, που βρίσκεται τώρα στην Αθήνα. Απαντώντας στο ερώτημα αν θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, τονίζει πως περισσότερος χρόνος σημαίνει, γενικά, περισσότερα χρήματα και αυτό δεν θα εγκρινόταν από τα εθνικά κοινοβούλια.


«Οι Έλληνες πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, στη βάση του οποίου και με τα χρήματα που ήδη έχουν εγκριθεί, θα σταθούν και πάλι στα πόδια τους» σημειώνει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει ακόμη, ότι αποφασιστικής σημασίας δεν είναι η χρονική διάρκεια, αλλά το να μην κοστίσει επιπλέον δισεκατομμύρια και επαναλαμβάνει ότι ισχύει μία σύμβαση με την Ελλάδα, την οποία θα πρέπει να τηρήσει, ενώ υπάρχει η προθυμία να παρασχεθεί στη χώρα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τεχνική υποστήριξη, για παράδειγμα, στην οικοδόμηση ενός φορολογικού συστήματος.


Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό διαπιστωθεί από την τρόικα, θα πρέπει να της δοθεί μια «ανάσα» . Για τον κ. Φάιμαν, «ανάσα» σημαίνει περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων, ώστε οι Έλληνες να μπορούν να ξανακάνουν επενδύσεις.


Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο καγκελάριος της Αυστρίας θεωρεί πως δεν θα είχε κανένα όφελος, επειδή το κόστος θα ήταν μεγάλο και ο ίδιος δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια κατάρρευση του ευρώ. Παράλληλα, προειδοποιεί πως ένα τέλος του ευρώ και μια επιστροφή της Αυστρίας στο εθνικό νόμισμα, το σελίνι, αποτελούν ένα σενάριο τρόμου, καθώς θα σήμαιναν την απόλυτη απομόνωση, το τέλος του υψηλού όγκου των αυστριακών εξαγωγών αλλά και του μικρού ποσοστού ανεργίας (4,5%), όπως και ένα τέλος των ευνοϊκών επιτοκίων δανεισμού.


Ο κ. Φάιμαν χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικές τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή στη Βιέννη, με τη γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ και παρατηρεί πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μην λάβουν χρήματα μεμονωμένες χώρες και να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει, ενωμένοι, να στηρίξουν το κοινό νόμισμά τους, όπως κάνουν οι Αμερικάνοι, διότι όσο πιο καθυστερημένα ενεργήσουν, τόσο πιο πολύ θα τους στοιχίσει και για το λόγο αυτό πρέπει τώρα να ενισχύσουν το ευρώ και να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα δεν θα βρεθεί ξαφνικά σε αδυναμία πληρωμών.