Η Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. λαμβάνει χώρα στην Κύπρο και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας εκεί συμμετέχει ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο επίκεντρο της ομιλίας του βουλευτή τέθηκε η κρίσιμη πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά παρατηρήθηκε, εάν η ΕΕ δεν πρωτοστατήσει στην ανάδειξη αναπτυξιακής προοπτικής για τις χώρες της περιοχής, ελλοχεύει ο κίνδυνος η «Αραβική Άνοιξη» να μετατραπεί σε «Αραβικό Χειμώνα».

 

Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, ο έλληνας βουλευτής υπογράμμισε και το ενδεχόμενο τόνωσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία. Ως εκ τούτου, «υπάρχει ανάγκη να υιοθετηθεί μια κοινή πολιτική για τη συριακή κρίση». Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέθεσε στο τραπέζι την ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες η ΕΕ ώστε να μην μείνει αμέτοχη στα συριακά αλλά και στα μεσανατολικά εν γένει δρώμενα.

 

Σε ό,τι αφορά την απούσα από τη Συνδιάσκεψη Τουρκία, η οποία επικαλέστηκε τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο έλληνας εκπρόσωπος τόνισε πως: «η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί πολιτικά και διπλωματικά,  ώστε να εφαρμόσει κατάλληλες πολιτικές φύλαξης των συνόρων της μαζί με την Ελλάδα, για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης». 

 

TAGS