Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα βρίσκεται πλέον και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως παραδέχονταν χθες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.  Πράλληλα, μία σήμερα το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν ο κατώτατος μισθός, με την κυβέρνηση να προτίθεται να προχωρήσει σε διευθέτησή του μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Ωστόσο, έξω από το υπουργείο έχουν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ και έχουν αποκλείσει την είσοδο με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει το ραντεβού.

Εν τω μεταξύ, υπέρ του μέτρου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης τάσσεται η τρόικα προκειμένου να αντικαταστήσει άλλες προτάσεις μέτρων που η ίδια έχει απορρίψει. Από την κοστολόγηση που ήδη έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα «Νέα» προκύπτει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι σήμερα στα 66 χρόνια οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, με το μέτρο αυτό θα αποφεύγονταν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν αποφασίσει να αυξήσουν στα 67 έτη το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πάντως, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδοχικά κρας τεστ έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ το σκληρό παζάρι με την τρόικα παρατείνει κατά μία εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, και την οριστικοποίηση του πακέτου με τις περικοπές των 11,88 δισ. ευρώ.

Με αφετηρία τη σημερινή μετάβαση - εξπρές του Αντώνη Σαμαρά στη Φρανκφούρτη και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, το πρόγραμμα των δοκιμασιών θα συνεχιστεί μεθαύριο, με την επίσκεψη του γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, και θα κλείσει με την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Κύπρο την προσεχή Παρασκευή, την οποία θα παρακολουθήσει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του Πρωθυπουργού προεξοφλούσαν ότι τελική συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της Λευκωσίας να παρουσιαστεί το γενικό πλαίσιο και όχι η πλήρης λίστα των περικοπών. Αντιστοίχως, κατά μία εβδομάδα θα παραταθεί και το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή.