Αρνητική απάντηση στο αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, να δημοσιοποιήσει τη «λίστα» τιμών πώλησης της δημόσιας ελληνικής περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων, έδωσε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν.
«Δεν επιτρέπεται, για λόγους απορρήτου, να αποκαλύψει η Κομισιόν τις εκτιμώμενες τιμές που διαβίβασαν το υπουργείο Οικονομικών ή και το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που δεν αποτελεί επ΄ ουδενί ευθεία παραβίαση της αρχής της διαφάνειας», αναφέρει ο κ. Ρεν στην απάντησή του, σε σχετική γραπτή ερώτηση του κ. Χουντή.

Από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι, δεν υπάρχει μεν κοινοτική νομοθεσία που ν' απαγορεύει την ευρεία κοινοποίηση τέτοιων στοιχείων, ωστόσο, τα εν λόγω στοιχεία έχουν ήδη δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και στους υποψήφιους αγοραστές.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χουντής υπογραμμίζει ότι:

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα του μνημονίου όχι μόνο πωλούν την περιουσία του ελληνικού λαού, που θα έπρεπε να προστατεύουν ως εργαλείο ανάπτυξης της χώρας, αλλά κρατούν και ως επτασφράγιστο μυστικό τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων, που πρόκειται να ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες τιμές πώλησης των περιουσιακών στοιχείων που ξεπουλιούνται, όχι μόνο γιατί το απαιτούν στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής διαφάνειας, αλλά για να αντιληφθεί και ο ελληνικός λαός το μέγεθος της τεράστιας κλοπής που επιχειρείται σε βάρος του».


Με πληροφορίες από kathimerini.gr