Σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι πολιτικού πινγκ-πονγκ έχου μεταβληθεί οι διμερείς σχέσεις, ξεκινώντας από το ενδοκυβερνητικό τοπίο –ανάμεσα σε υπουργούς- προχωρώντας στο πεδίο των σχέσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους –Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης- και φτάνοντας μέχρι και το διαπραγματευτικό μαραθώνιο ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την τρόικα. Η νέα, απροσδιορίστου εύρους «μαύρη τρύπα» στο πακέτο των 11,5 δισ. και η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 6 δισ. ευρώ, διαμορφώνει συνθήκες εντονότερης πίεσης, πρωτίστως για συγκεκριμένους υπουργούς και συναφώς για τους κυβερνητικούς εταίρους που καλούνται αύριο να λάβουν αποφάσεις γστην κατεύθυνση της οριστικοποίησης των μέτρων που αναζητούται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η χθεσινή, έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των κ.κ. Στυλιανίδη, Μανιτάκη, Λυκουρέντζο και Παναγιωτόπουλο, στα υπουργεία των οποίων εντοπίζονται κενά ως προς την εύρεση των αναγκαίων περικοπών και η εντολή Σαμαρά να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις με εναλλακτικά σχέδια για περικοπές δαπανών, αποτυπώνει το καθεστώς του επείγοντος, εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

Μια κυβέρνση η οποία, πέραν των εσωτερικών προβλημάτων σε επίπεδο υπουργείων, καλείται να αντιμετωπίσει και τη διχαστική λογική που ανακύπτει από τις πολιτικές λογικές του καθενός πολιτικού αρχηγού ξεχωριστά.

Με την τρόικα να φαίνεται ότι αφήνει περιθώρια αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, μαίνεται στο παρασκήνιο ένας έντονος πόλεμος στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της πατρότητας της χρονικής παράτασης.

Το θέμα πάντως εκτιμάται ότι έχει ανοίξει ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εταίρους στην ΕΕ, με την Αθήνα να επιχειρηματολογεί κυρίως στη βάση της αστοχίας των προβλέψεων της Τρόικας αναφορικά με την ύφεση (από 4,7% σε σχεδόν 7%).

Επί της βάσεως αυτής δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί ακόμη και τις απαιτήσεις της τρόικας για το πακέτο των 11,5 δις, κάτι όμως το οποίο για την ώρα παραμένει στο πεδίο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. 

Πάνος Ρασσιάς