Την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνάντησή του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή.

«Ήταν λάθος της Τουρκίας το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας. Η Αγκυρα έχασε μια σημαντική ευκαιρία υπονομεύοντας τελικά τη δική της ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, εξάλλου, πως η στάση της Τουρκίας «είναι δηλωτική ασέβειας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η κ. Μαρκαλλή, που επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, ευχαρίστησε θερμά την κυβέρνηση για τη βοήθειά της στην Κυπριακή Προεδρία, δεδομένου ότι έχουν αποσπαστεί εμπειρογνώμονες και άλλοι υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, τόνισε πως πρόκειται για «ράπισμα» προς την ΕΕ, καθώς η άρνηση της Αγκυρας να συνεργαστεί με την Προεδρία της ΕΕ αποτελεί «περιφρονητική συμπεριφορά μιας υποψήφιας χώρας». Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Κύπρια ΥΠΕΞ επισήμανε πως έχει σημειωθεί «στασιμότητα», παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.

Ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του υπενθύμισε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί «κορυφαία» επιλογή της χώρας, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτή ούτε η πλήρης εξομάλυνση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, ούτε η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.