«Για μια ακόμα φορά, η Πολιτεία επιβραβεύει την αυθαιρεσία με κύρια προβαλλόμενη επιδίωξη και πρόσχημα την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, δηλαδή την είσπραξη εσόδων», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Σημειώνει ακόμη ότι οι ρυθμίσεις του σχετικού νόμου «επισφραγίζουν τη διαχρονική αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης της Πολιτείας για άσκηση πολιτικής γης και για αξιοποίηση εργαλείων για τον, κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά βιώσιμο, σχεδιασμό των χρήσεων και της μορφής του χώρου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρεί επίσης ότι «η αποκλειστικά εισπρακτική λογική του νόμου και η προχειρότητά του, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο 4014/2011 ήδη έχει συμπληρωθεί ή τροποποιηθεί τουλάχιστον δέκα φορές».

«Το παιχνιδάκι αυτό σε βάρος του περιβάλλοντος, φυσικού και αστικού, αλλά και υπέρ οικονομικών συμφερόντων και κυκλωμάτων, πρέπει να σταματήσει τώρα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Με αυτή την έννοια οι όποιες παρατάσεις, διευκολύνσεις κλπ, μόνο εισπρακτικό αντίκρισμα μπορούν να έχουν, κι αυτό δραματικά περιορισμένο όπως ήδη φάνηκε. Περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και θεσμικά αντίστοιχα έχουν τεράστιο κόστος και απολύτως καμιά νομιμοποίηση, γι’ αυτό και κρίνονται ως εντελώς αδικαιολόγητες».