Η οικονομική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζούλιο Αμάτο. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον κ. Αμάτο είναι «πως η δική μας γενιά και οι εκπρόσωποι της εποχής μας θα μπορέσουν να βάλουν τα θεμέλια, μέσα από την κρίση, ώστε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα, οδηγώντας την Ευρώπη προς τον τελικό της προορισμό, που είναι η πολιτική της ενοποίηση».

Αναφερόμενος στον κ. Αμάτο, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μία εξέχουσα, διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα, έναν πολιτικό ο οποίος έχει υπηρετήσει στην πράξη την ιδέα της Ευρώπης.

Όπως τόνισε «η σοφία, η σύνεση, οι απόψεις του, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αυτό τον καιρό και πραγματικά του εύχομαι να έχει πάντα τη δύναμη και την έμπνευση να δείχνει δρόμους προς ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και σίγουρο μέλλον για την Ευρώπη και για τις δύο χώρες μας, την Ιταλία και την Ελλάδα, των οποίων οι δεσμοί, τον τελευταίο καιρό έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, μπροστά στην κοινή ευρωπαϊκή μας προοπτική».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, αφού αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα Ελλάδα και Ιταλία, υποστήριξε ότι, παρά τις δυσκολίες, βρίσκονται σε σωστό δρόμο και σύντομα θα δούμε αποτελέσματα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η τύχη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας εξαρτώνται και από τις εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ευρωζώνη.

Τέλος, ο κ. Αμάτο αναφέρθηκε στο όραμά του για μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη και δήλωσε ότι βρήκε σύμφωνο και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.