Ξεκαθαρίζει καθώς φαίνεται, σταδιακά το τοπίο της ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, ως προς τα μέτρα που θα συνθέτουν το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με τον καθορισμό, παράλληλα, μιας κοινής γραμμής άμυνας απέναντι στις διεκδικήσεις της τρόικας. Από την κυβέρνηση γίνεται αντιληπτό ένα φάσμα δεδομένων τα οποία διαμορφώνουν το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης. Βάσει αυτού, είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά πιέζεται χρονικά προκειμένου για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ. Εξίσου ξεκάθαρο όμως είναι και το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των τριών δανειστών έχου το χρόνο με το μέρος τους, κάτι που τους επιτρέπει να μαξιμαλίζουν ως προς τις διεκδικήσεις τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, του μαξιμαλισμού, εντοπίζεται κατά το Μαξίμου και η συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις. Θέμα για το οποίο πλέον την ευθύνη –κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού- δεν την έχει το Υπουργείο Εργασίας, αλλά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Οι εργασιακές σχέσεις είναι η πρώτη «κόκκινη γραμμή» που τέθηκε μετ’ επιτάσεως χθες από τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη. Η δεύτερη είναι οι απολύσεις στο δημόσιο, ζήτημα που από την πλευρά της Τρόικας διατηρείται στο τραπέζι, με σταθερή απόρριψη οποιασδήποτε αντιπρότασης κατατίθεται από την ελληνική πλευρά –πρώιμες συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία κ.λπ.

Η –κατά πληροφορίες- αναφορά του κ. Στουρνάρα στους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με την οποία, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους της Τρόικας διαπίστωσε ότι ως ένα βαθμό γίνεται κατανοητή η ορθότητα των ελληνικών θέσεων, διευρύνει καθώς φαίνεται τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης.

Με τις θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων να πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες, από το Μαξίμου εκτιμάται ότι ενισχύεται η χαμένη αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Δεδομένο που θα λειτουργήσει ως όπλο υπέρ της ελληνικής πλευράς στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. 


Πάνος Ρασσιάς