Επί επτά ώρες χτες το απόγευμα εκτυλίσσονταν σκηνές απείρου κάλλους από αγανακτισμένους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού. Συνδικαλιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με βουλευτές του κόμματος εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει τα νέα μέτρα και «γαλάζιοι» βουλευτές έγιναν μάρτυρες έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων, οι οποίες προκάλεσαν ακόμα και την προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Σίμος Κεδίκογλου πάντως σήμερα αποδοκίμασε τις πρακτικές των γαλάζιων συνδικαλιστών και ονομαστικά τον επικεφαλής τους Νίκο Κιουτσούκη και άφησε να εννοηθεί ότι οι πρακτικές της εξύβρισης υπουργών, και η τακτική αντίδρασης να εκσφενδονίζονται αντικείμενα και να προφέρονται απειλές δεν θα γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση καταβάλλει «κάθε προσπάθεια να μην θιγούν και δεν θα θιγούν τα εργασιακά», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί με δηλώσεις τους και στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA. «Εχουμε ήδη κατεβάσει χαμηλά το εργασιακό κόστος και δεν υπάρχει λόγος να τίθενται τέτοια ζητήματα από την τρόικα», πρόσθεσε.

Το τηλεφώνημα Σαμαρά στον Βρούτση

Οι εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις για τα εργασιακά και τις περικοπές οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον κ. Βρούτση ώστε να μην δεσμευτεί για τίποτα έναντι της τρόικας.

Ο κ. Βρούτσης πάντως στα γραφεία της Συγγρού «τα άκουσε» για τις θέσεις του πως πριν το μνημόνιο η αγορά λειτουργούσε με σοβιετικό μοντέλο ή πως συζητά με την τρόικα τις εργασιακές ανατροπές με βάση το e-mail για εξαήμερο κλπ.

Έντονη δυσαρέσκεια δημιουργήθηκε όταν ο κ. Σταϊκουρας σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις προτίμησε να πει ότι δεν γνωρίζει πόσο θα κοπούν οι συντάξεις.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα ο κ. Χατζηδάκης διατύπωσε την άποψη ότι το κόμμα δεν πρέπει να διαλυθεί και πρέπει να μείνουν όλοι ενωμένοι για να βγει η χώρα απ' το τούνελ.

Οι... εκνευρισμένοι βουλευτές

Με τη φράση «θα αρχίσω να βρίζω σε λίγο» ο Ιορδάνης Τζιαμτζής δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις κλειστές πόρτες και τα στόματα των υπουργών και απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα είπε, όπως αναφέρει το Βήμα: «Τελικά θα μας πεις ρε Χρήστο πόσα ευρώ θα κόψουμε από τους αγρότες».

Ακόμη και βουλευτές που έδειξαν έτοιμοι να στηρίξουν ως τελευταία ελπίδα της χώρας τα μέτρα δεν έκρυψαν τις αντιρρήσεις τους.

Ο Κ. Κοντογεώργος είπε χαρακτηριστικά : «Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιαστούμε».


Στο ίδιο ύφος και ο Π. Σιούφας που είπε στον κ. Βρούτση : «Τι δουλειά έχει η τρόικα στην ιδιωτική αγορά εργασίας. Πρέπει να είστε άτεγκτος»

«Δώστε μας ηθικό. Δεν έχουμε ηθικό» είπε ο Γ. Στύλιος, τονίζοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να αντικρίσουν στα μάτια τους πολίτες και να δώσουν εξηγήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και όπως υπογράμμισε ο Θ. Σολδάτος για να περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη. 

Οι... σιωπηλοί

Από την άλλη πλευρά, οι κ. Κακλαμάνης και Βλάχος έθεσαν ανοιχτά ζήτημα σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ώστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις πριν κληθούν οι βουλευτές να δώσουν την ψήφο τους στα νέα μέτρα.

Το χρονικό της διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ
 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των «γαλάζιων» βουλευτών για τα νέα μέτρα από τον Γιάννη ΒρούτσηΚωστή Χατζηδάκη και τον Χρήστο Σταικούρα είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και φώναζαν συνθήματα κατά των υπουργών, ενώ πέταξαν μέχρι και ποτήρια με νερό! «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω» φώναζαν οι εξαγριωμένοι συνδικαλιστές. 

Προσερχόμενοι μάλιστα οι βουλευτές στα γραφεία της ΝΔ και αντικρύζοντας αυτές τις εικόνες ζήτησαν εξηγήσεις από τους τρεις υπουργούς που συγκάλεσαν την άτυπη σύσκεψη για το... μασάζ στα νέα μέτρα ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή. 

Οι πρώτοι που δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από τους «αγανακτισμένους της ΔΑΚΕ» ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι αποτέλεσαν και το «κόκκινο πανί» των αντιδράσεων. Στη θέα των δύο βουλευτών οι συγκεντρωμένοι θύμισαν με συνθήματα ότι μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η σημαία της Ν.Δ. ήταν αντιμνημονιακή σε σχέση με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές!

Προς το τέλος της επεισοδιακής βραδιάς, σειρά είχε ο Κώστας Τζαβάρας: «Προσέξτε τι θα κάνετε, εμείς σας ψηφίζουμε με το ξεχνάτε. Τι πάτε να κάνετε;» του έψαλλαν οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές και κάποιος πέταξε ένα ποτήρι με νερό κατά του υπουργού.

ΑΝ. ΓΑΛ.