Στην απόσυρση της διάταξης, που καλύπτει αναδρομικά την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens προέβη η κυβέρνηση, λίγο πριν από τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της ρύθμισης είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, προκειμένου «να μην αναπαράγονται η συνωμοσιολογία και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης», καθώς και για «να μην εμφανιστεί η εικόνα μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν θα ήταν ενωμένη» (με δεδομένη την αρνητική ψήφο της ΔΗΜΑΡ).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η διάταξη είχε εισαχθεί προκειμένου να καλυφθεί νομική ασάφεια, που θα έδινε το δικαίωμα στην εταιρεία Siemens να αμφισβητήσει τη συμφωνία. «Όλα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για τη συμφωνία, είναι καθαρή δημαγωγία και συνωμοσιολογία. Ήδη, η Siemens, με επιστολή της, αποδέχεται πως έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι στη συμφωνία όροι για την έναρξη της ισχύος της, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να ψηφιστεί νέα διάταξη. Πέφτουν άρα στο κενό τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.
 

Την απόσυρση της διάταξης χαιρέτισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «οπισθοχώρηση της κυβέρνησης που δίνει φτερά σε όσους μάχονται για άλλο ήθος στην πολιτική ζωή της χώρας». «Η απόσυρση της ρύθμισης», υποστήριξε, «αφήνει μετέωρη και απολύτως άκυρη τη συμφωνία με τη Siemens». «Συμφωνία με τη Siemens δεν υπάρχει. Είναι αντισυνταγματική πλέον, νομικά άκυρη, χωρίς ισχύ, δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα», τόνισε, δεσμευόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα διεκδικήσει το δίκαιο και συμφέρον του λαού, μέχρι το τελευταίο λεπτό».
 

Ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασαν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες -που ζήτησαν να πάρει, πλέον, πίσω και την υπογραφή του από τη συμφωνία ο υπουργός των Οικονομικών- και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη διάταξη.


«Η ΔΗΜΑΡ δεν παζαρεύει τις θέσεις της» δήλωσε ο Β. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «όλοι θα πρέπει να έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους, πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, αν δεν υπολογίζουν τη ΔΗΜΑΡ».


Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε πως «καταβάλλεται τώρα προσπάθεια να εμφανιστεί ως ήττα της κυβέρνησης η απόσυρση της παραγράφου», την ίδια ώρα που «κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τη ζημία του Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens».


Η Χρυσή Αυγή επέμεινε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας «θέατρο και συναλλαγή» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποχώρησε από την αίθουσα.