Άρθρο με τίτλο «Η αλήθεια για την εφεδρεία ή γιατί έπρεπε να χάσει η χώρα 1,5 χρόνο (και βλέπουμε) για να πράξει το αυτονόητο;» δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στις προτάσεις που είχε κάνει ο ίδιος σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις μαζικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Αναλυτικά το άρθρο:

«1. Η πρόταση για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας ήταν πράγματι πρόταση του κ. Σαμαρά. Παρουσιάστηκε πανηγυρικά στο λεγόμενο "Ζάππειο 2", στις 12 Μαίου 2011 και την επομένη στην τρόικα.

2. Στις 16 Μαίου ανέλαβα "την πολιτική εθύνη καθώς και το πολιτικό κόστος" και διατύπωσα δημοσίως την πρόταση ότι οι μετατάξεις προς το στενό δημόσιο τομέα και η εν γένει διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να πάψουν να είναι τυφλές, αυτόματες και οριζόντιες. Πρότεινα να υπαχθούν όλοι σε αξιολόγηση που θα αναλάμβανε να πραγματοποιήσει το ΑΣΕΠ, με το οποίο είχαμε διερευνήσει και εξακριβώσει τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή. Συμπληρωσα δε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση όποιοι δεν θα αξιολογούνταν ως ικανοί και κατάλληλοι να μεταταχθούν από τον ευρύτερο στο στενό δημόσιο τομέα "να πάψουν να επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο". Αυτό ήταν που προφανώς οδήγησε τον Τύπο να χρησιμοποιήσει την επόμενη ημέρα τίτλους όπως "Απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ". 

3. Στις 22 Μαίου διατύπωσα δημοσια την αντίθεσή μου με την ιδέα της εργασιακής εφεδρείας. Σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής δήλωσα ρητά ότι: "_Τα περί «έμμισθων εφεδρειών» της Νέας Δημοκρατίας είναι ανερμάτιστοι λαϊκισμοί":_ _ ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ:_ Όταν είπα ότι ανέλαβα "την πολιτική ευθύνη και το πολιτικό κόστος"- προφανως εννοούσα όχι την εφεδρεία, την οποία έγκαιρα και δημόσια απέρριψα, αλλά την αντικειμενική αξιολόγηση όλων μέσω ΑΣΕΠ.

4. Ο πρώην Πρωθυπουργός και ο Υπουργός οικονομικών τότε , στο πλαίσιο αναζήτησης σημείων συναίνεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε δεκτή την εξεταση της πρότασης του κ. Σαμαρά ,παρά τη δική μου διαφωνία..

5. Μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2011, που είχα την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και δεδομενης της δημοσιοποιημένης αρνητικής θέσης μου, δεν υπήρξε καμία υπουργική απόφαση όπως και καμία νομοθετική πρωτοβουλία για την υιοθέτηση και τον τρόπο υλοποίησης του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας.

6. Η απόφαση για τον τρόπο υλοποίησης της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή του οριζόντιου τρόπου υλοποίησης και επιλογής των κατηγοριών εκείνων των Δημοσίων Υπαλλήλων που επρόκειτο να τεθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, ελήφθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2011..

Ότι η απόφαση του Οκτωβρίου του 2011 απεδείχθη εσφαλμένη είναι σήμερα πανθομολογούμενο γεγονός. Επιβεβαιώθηκε ότι είναι διοικητικά επιβλαβής και δημοσιονομικά αναποτελεσματική.

7. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι και κοινωνικά άδικη δεδομένου, όπως κατ' επανάληψη υποστήριξα εντός και εκτός κυβέρνησης, ότι είναι ζήτημα ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης να μην υπάρχει άλλο σύστημα απόλυσης για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα - για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα σύστημα εφεδρείας παρά μόνο το ταμείο ανεργείας - και άλλο σύστημα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

8. Άλλωστε ως προϊόν της ίδιας αντίληψης πρότεινα, ψηφίσαμε στη Βουλή και ήδη ισχύει η επέκταση των ωρών εργασίας στο δημόσιο τομέα ( όχι σε ολους τους τομείς ) στις 40 ώρες, όπως ακριβώς συμβαίνει, κατ' ελάχιστο έστω, και στον ιδιωτικό τομέα.

9. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους δεν έχω διστάσει να διατυπώσω δημοσίως την άποψη ότι στην επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της μονιμότητας στο δημόσιο και αυτή να ισχύει μόνο για όσους κρίνονται μετά από αξιολόγηση άξιοι και ικανοί να παραμένουν και να εργάζονται στο δημόσιο τομέα».

Στο σχετικό άρθρο, ο πρώην υπουργός παραθέτει και μια σειρά από δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, που αναδεικνύουν τις «δημόσιες τοποθετήσεις» του.