Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε τις δηλώσεις του αντιπροσώπου της Ελλάδας, Θάνου Κατσάμπα ο οποίος φέρεται να δήλωσε, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ότι υπάρχει ανάγκη παροχής τρίτου πακέτου στήριξης. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο, αφού δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει μόνη της το χρηματοδοτικό κενό» δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου. «Η βοήθεια μπορεί να έχει είτε τη μορφή είτε πρόσθετων δανείων -με ευνοϊκότερους όρους- είτε με συμμετοχή και του επίσημου, κρατικού τομέα στο "κούρεμα" του χρέους (OSI)» εξήγησε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε μόλις το 22% των στόχων της για την περασμένη χρονιά. «Η Ελλάδα θα επιστρέψει δεκαετίες πίσω εάν βγει από την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατσάμπας είναι βετεράνος του ΔΝΤ με εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή. Ορίστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Δυσαρέσκεια του υπουργείου Οικονομικών

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «άδειασε» τον κ. Κατσάμπα με τον, κ. Στουρνάρα να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι «τις θέσεις της Ελλάδας στην οικονομία τις διαμορφώνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών», ενώ κυβερνητικές πηγές αρνούνταν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν έχει ζητηθεί η παραίτηση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Λίγο αργότερα με ανακοίνωσή του ο κ. Κατσάμπας καλεί τη WSJ να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις για «σημαντικές ασάφειες του άρθρου» και διαψεύδει πως υπήρξε συζήτηση ή αναφορά για «τρίτο πακέτο διάσωσης».

Διαφορετικά μηνύματα από το ΔΝΤ

Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, πάντως, «οι δηλώσεις του κ. Κατσάμπα δεν εκφράζουν τις θέσεις του ΔΝΤ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» για να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα.  «Υπάρχουν καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον.

TAGS