Ισοδύναμα μέτρα που ανέρχονται στα 517 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2013-14 θα προτείνει στην τρόικα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκείμενου να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Βουλή, σε μια συζήτηση υψηλών τόνων. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη συζήτηση για την αναβολή των ετήσιων τακτικών κρίσεων του έτους 2012, τα 80 εκατομμύρια θα προέλθουν από περικοπές λειτουργικών δαπανών και αλλά 437 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν απο εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως «η χώρα βρίσκεται σε έναν οικονομικό πόλεμο απ' τον οποίο πρέπει να βγει νικήτρια και να σταθεί στα πόδια της. Γιατί είναι η τελευταία μας ευκαιρία και μπορούμε να τον κερδίσουμε».
 
Η υπεράσπιση των απολαβών των ενστόλων απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οδήγησε την εκπρόσωπο της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, να καταλογίσει στην αντιπολίτευση προσπάθεια προσεταιρισμού της ψήφου τους.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είχε χαρακτηρίσει «πληγή στο ηθικό των ενόπλων δυνάμεων» τον «εμπαιγμό» τους από τον πρωθυπουργό, «ο οποίος έλεγε προεκλογικά πως εξαιρούνται τα ειδικά μισθολόγια και την επόμενη μέρα ανακρούσατε πρύμναν μόλις έδωσε εντολή ο κος Τόμσεν». Ο κ. Καμμένος αξίωσε άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ και επιλογή της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων από τα ίδια τους τα στελέχη.

Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος κατέκρινε μαζί με τον εισηγητή του κόμματος, Π. Ζησιμόπουλο, την αμυντική προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ. «Ταυτίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα μ' αυτά του Ισραήλ; Γιατί να διαφυλάσσει την κυπριακή ΑΟΖ η ισραηλινή αεροπορία και όχι η ελληνική;» διερωτήθηκε ο κ. Ζησιμόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως στις ένοπλες δυνάμεις «η κομματοκρατία παραμένει ισχυρή».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε επίσης τους ένστολους «φυσική αριστοκρατία του λαού» και υπενθύμισε πως «στην αρχαία αθηναϊκή Δημοκρατία, ο πολίτης ήταν και οπλίτης - και όχι φυγόστρατος».

«Ποιοι είναι οι πολίτες-οπλίτες; Οι τραμπούκοι; Εκείνοι που βιαιοπραγούν;» απάντησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ωστόσο καταφέρθηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αντιμνημονιακές του εκδηλώσεις κατά το παρελθόν. «Πέταγαν ή δεν πέταγαν αυγά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς στην Αργυρούπολη και την πλατεία Συντάγματος; Όταν μηδενίζεις, εκτρέφεις ή βοηθάς να εκτραφεί ο φασισμός» σχολίασε ακόμα.

«Εσείς τρέφετε με την πολιτική σας την άκρα Δεξιά» επέμεινε ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας: «Το σύστημα έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως σιδηρογροθιά εναντίον των κοινωνικών κινημάτων…».

«Το πολιτικό ζήτημα της διαδικασίας υπαγωγής των τακτικών κρίσεων των ενόπλων δυνάμεων σε συνθήκες που κρίνονται απ' την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε ορθό» παρατήρησε η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ).

Από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, καταγράφεται η πρόταση του Βασίλη Οικονόμου για δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης των οπλιτών μακράς θητείας. «Πρόκειται για πρόταση ηθικής ανταμοιβής τους, που δεν επιβαρύνει τον αμυντικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο βουλευτής.

Απαντώντας στα περί κομματικών παρεμβάσεων, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως κατά τις κρίσεις «μπορούσαμε να είχαμε αλλάξει όλη την ηγεσία. Εμείς όμως, γυρίσαμε σελίδα. Τιμήσαμε και τιμούμε τους αρχηγούς. Δεν επαναφέραμε κανέναν απόστρατο, παρότι υπήρχε αναβρασμός για τις κρίσεις του 2011». Η καθυστέρηση της διαδικασίας κατά τέσσερις μήνες, οφείλεται στη διενέργεια των εκλογών - «και νομίζω ότι θα ήταν λάθος να εμπλακεί η ιστορία των κρίσεων στο προεκλογικό κλίμα, με ό,τι αυτό μπορούσε να σημαίνει».

Αιχμές κατά των περικοπών στους ενστόλους άφησε ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ διχογνωμία φαίνεται πως υπήρξε στους Ανεξάρτητους Έλληνες για γεγονότα που αφορούν το Δεκέμβρη του 2008.