Την εντατικοποίηση των πειθαρχικών ελέγχων στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, αναφέροντας ότι σε 14 υπουργεία από τα 15 έχουν ήδη συσταθεί τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, όπως προβλέπεται από το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων 4057/2012. Ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σ. Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), τόνισε ότι «τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία ήδη έχουν συσταθεί, αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις» και πρόσθεσε ότι οι «δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους με βάση τις δεσμεύσεις του πειθαρχικού κώδικα».

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση της σύστασης των πειθαρχικών συμβουλίων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι αυτή οφείλεται κατά μεγάλο μέρος και στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πλεονέκτημα του νόμου, λέγοντας ότι «έχει περιοριστεί ο αριθμός των πειθαρχικών συμβουλίων και έτσι έχουμε για τα δεκαπέντε υπουργεία μόλις εννέα πειθαρχικά συμβούλια και αυτό έχει σημασία για την αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα της απόδοσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης».

Το υπουργείο στο οποίο ακόμη δεν έχει συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο είναι το Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο είναι νεοσύστατο.

Τέλος, ο κ. Μανιτάκης αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών της διοικήσεως. Τελειώνουμε την αξιολόγηση όλων των δομών των υπουργείων εντός των προσεχών ημερών και θα προχωρήσουμε, εφόσον καταθέσουμε και το σχετικό νόμο, και στην αξιολόγηση του προσωπικού».