Σε μια προκλητική δήλωση προέβη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας είναι μία χώρα της Ανατολής και κακώς έγινε δεκτή στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel παρουσιάζει μία κοινή συνέντευξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, στην οποία οι δύο άνδρες μιλούν για την ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα λάθη που έχουν γίνει, αλλά και πώς θα πρέπει να πορευτεί η ευρωπαϊκή οικογένεια στο μέλλον.

«Θυμάμαι Χέλμουτ πως είχες επιφυλάξεις για την αποδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981. Ήσουν προφανώς σοφότερος από εμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος άλλοτε ήταν ένθερμος υποστηρικτής της χώρας μας και της συμμετοχής της στην Ένωση.

Οι δύο άνδρες ταυτίζονται στο ότι η Ευρωζώνη θα βγει αλώβητη από την κρίση, ωστόσο επισημαίνουν πως δεν θα έπρεπε να γίνει καμμία άλλη χώρα δεκτή πλην της Πολωνίας.

«Ήδη 17 χώρες είναι πάρα πολλές» ανέφερε ο Χέλμουτ Σμιτ. Στην συνέχεια ο πρώην καγκελάριος τόνισε την ανάγκη η Ευρωζώνη να είναι «μίας ταχύτητας» προκειμένου να οδηγηθεί στο μέλλον σε μία ομοσπονδία τύπου Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως εάν δεν μπορούμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που απορρέουν από την συμμετοχή στο κοινό νόμισμα, τότε να αποχωρήσουμε μόνοι μας. «Όταν είσαι μέλος κάποιας ομάδας πρέπει να μάθεις να παίζεις με τους κανόνες», κατέληξε.