Τον θετικό άνεμο που φυσάει εσχάτως από την Ευρώπη προσβλέπουν να κεφαλαιοποιήσουν από το Μαξίμου, συνυπολογίζοντας μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες, εφ’ όσον τελεσφορήσουν, θα αλλάξουν άρδην και το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, αποκαθιστώντας στους πολίτες το αίσθημα της ελπίδας. Οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται ως εξόχως σημαντικές για το μέλλον της χώρας εντός της Ευρωζώνης, αλλά και εν γένει το κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι χθεσινές δηλώσεις Μοσκοβισί και η ξεκάθαρη στήριξη από το Μέγαρο των Ηλυσίων έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά υποστηρικτικών της Ελλάδας δηλώσεων, ακόμη και από αξιωματούχους οι οποίοι, ως χθες, εμφανίζονταν οι φανατικότεροι πολέμιοι της χώρας μας.

Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

Από την πλευρά της, η 
υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα».

Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup τόνισε ότι το κλίμα είναι λίγο καλύτερο ωστόσο, πρόσθεσε, παραμένει δύσκολο. 


Η ελληνική πλευρά πλέον προσβλέπει σε:


- Επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος

- Νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους

- Άμεση καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. 

- Ενέσεις ρευστότητας από κοινοτικά κονδύλια

Προφανώς, διαβατήριο παραμένει το πακέτο των 11,5 δις ευρώ για το οποίο όμως συντρέχουν πλέον μία σειρά από δεδομένα.

Από το τραπέζι έχουν φύγει οι απολύσεις ενώ η τρόικα εμφανίζεται διαλλακτικότερη αναφορικά με εναλλακτικά σχέδια που προκύπτουν από την περικοπή δαπανών συγκεκριμένων Υπουργείων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διαφαίνεται πλέον η μετακίνηση του πεδίου της διαπραγμάτευσης στο πολιτικό επίπεδο, από την ως σήμερα τεχνοκρατική διαχείριση των δεδομένων μεταξύ των υπουργείων και των τεχνικών κλιμακίων.

Είναι οφθαλμοφανές ότι οι της τρόικας αντιλαμβάνονται τα κενά που εμφανίζει το πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει λόγω της παρατεταμένης ύφεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και αναδιαμορφώνουν τις προϋποθέσεις που θέτουν στη βάση συνεννόησης με την ελληνική πλευρά, αλλά και στη βάση των εντολών που δέχονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.


Πάνος Ρασσιάς

Σχετικά Θέματα:

Tο πρώτο κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία στο σημερινό Eurogroup