Η διαμόρφωση στρατηγικής εξόδου της Ελλάδος από την κρίση προϋποθέτει κλίμα εμπιστοσύνης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Παπαστάμκος, ο οποίος υπήρξε κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Βαυαρία για τη σωτηρία του ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει «μία συνεκτική, διαφανής και αποτελεσματική ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική», που όπως τόνισε προϋποθέτει, τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης.

«Πώς είναι δυνατόν να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα όταν καθημερινά βομβαρδίζεται από αρνητικές κλισέ-παραστάσεις για την Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαστάμκος, συμπληρώνοντας ότι «παρά τις δυσβάστακτες κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας, οι ίδιοι οι Έλληνες ως παραγωγικοί πολίτες, κατηγορούνται από λαϊκίστικα ευρωπαϊκά μέσα και πολιτικούς».

Ο κ. Παπαστάμκος παρουσίασε επίσης με δείκτες τη δραματική επιδείνωση του κοινωνικού πορτραίτου της Ελλάδος, ως συνέπεια της εφαρμοζόμενης συνταγής της τρόϊκα, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό οικονομικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μία αποδοτική μεσαία τάξη» .

«Η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, μπορεί να οδηγήσει σε εντροπία το οικονομικό και κατ' επέκταση το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι ένας τέτοιος κίνδυνος διαγράφεται για την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν επίσης με ομιλίες τους ο πρώην Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.