Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εξαπέλυσε βέλη κατά πάντων στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. «Το "φθάνει πια" που φωνάζει με απόγνωση ο λαός πρέπει να πάρει το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο, αυτό που αντιστοιχεί σήμερα στις ανάγκες του λαού και του κινήματος, το "φθάνει πια" πρέπει να στρέφεται κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία, αφορά τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης» είπε.

«Η κρίση δεν έχει φθάσει ακόμα στον πάτο, άρα τα λαϊκά προβλήματα δεν έχουν πιάσει πάτο, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ, και δεν αρκεί, να προβάλλουμε μέτρα ανακούφισης της φτωχολογιάς για τα οποία θα παλέψουμε, αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν διαλέξουμε τον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, όσες θυσίες και αν απαιτήσει οι οποίες θα είναι πολύ λιγότερες από το κόστος της αυταπάτης και της υποταγής» πρόσθεσε.

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε όσο περισσότερους εργαζόμενους να στηρίξουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, χωρίς καμία αναγνώριση που σημαίνει καμία διαπραγμάτευση γιατί η διαπραγμάτευση σημαίνει αναγνώριση, σημαίνει νέο κούρεμα με νέα Μνημόνια».

«Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια που εισβάλουν όλο και πιο βαθιά σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ η νέα τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει και μείωση του χρόνου εργασίας προς όφελος του ελεύθερου χρόνου, ενώ η ίδια στα χέρια των μονοπωλίων μειώνει τις θέσεις εργασίας ακόμα και σε συνθήκες αυξημένης παραγωγής» υπογράμμισε.

«Αυτό για μας είναι ανάπτυξη και όχι η επικίνδυνη για το λαό παραγωγική ανασυγκρότηση που φιλοδοξεί να αναδείξει την Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, που οδηγεί στην συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, το Ιόνιο, την Νότια Κρήτη με συμφωνίες μονοπωλίων» τόνισε η κ Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα η οποία στην αρχή της ομιλίας της ανέφερε απόσπασμα από το ποίημα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι «Ξελασπώστε το μέλλον», «Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο/αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς», τόνισε ότι τα λόγια αυτά ταιριάζουν απόλυτα με όσα ζούμε και πρόσθεσε ότι «αυτό το κάλεσμα επαναλαμβάνουμε εμείς με την πιο στεντόρεια φωνή δίπλα στο εξαιρετικό σύνθημα του Φεστιβάλ, «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται… εσύ να πάρεις, πρέπει, την εξουσία.»

Παράλληλα, είπε ότι η καθημερινή χρήση της λέξης «τρόικα» κάνει πολλούς να ξεχνούν ότι είναι «η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ», τόνισε ότι γίνεται αγώνας δρόμου για το ποιος είναι ο «πιο καλός διαπραγματευτής» , πρόσθεσε ότι διάφοροι από τον Μόντι, ως τον Ραχόι και τον Ολάντ αναδεικνύονται ως «υποδείγματα αποτελεσματικής πολιτικής», ενώ «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ανακάλυψε και το φιλολαϊκό τάχα παράδειγμα της Αργεντινής».

«Αλλοι είναι έτοιμοι να κάνουν άγαλμα τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι, άλλοι τα βάζουν με τις τράπεζες, άλλοι με τους φιλελεύθερους και άλλοι με τους σοσιαλδημοκράτες» είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι «άλλοι γλυκοκοιτάνε την δραχμή ενώ άλλοι τρομοκρατούν ότι χωρίς ευρώ καταστροφή. 'Αλλοι φωνάζουν να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, άλλοι στριγκλίζουν για εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων ενώ ψήφισαν την συνθήκη του Μάαστριχ και αποδέχονται τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα».

«Είτε με δραχμή είτε με ευρώ, είτε με σύνδεση του εθνικού νομίσματος με το δολάριο, τη στερλίνα, το γεν, το γουάν ή το ρούβλι η καπιταλιστική κρίση και όλες οι συνταγές διαχείρισής της χτυπούν αλύπητα τα λαϊκά δικαιώματα. Η μόνη διαφορά που μπορεί να σημειωθεί είναι ότι ένα τμήμα του κεφαλαίου θα επωφεληθεί περισσότερο από ένα άλλο με την μια ή την άλλη συνταγή. Όχι όμως και οι λαοί» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «για τον ελληνικό λαό σημαίνει να γυρίσει πίσω ακόμα και στη 10ετία του '50».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι «κάθε συνταγή που σερβίρεται έχει μια προϋπόθεση: Να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που ήδη έχουν παρθεί και να εφαρμοσθούν καινούργια».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή. «Σκεφθείτε την θέση ενός ΚΚ να μετέχει σε κυβέρνηση που εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «κάποια ανάκαμψη θα έλθει, ωστόσο θα ζήσουμε μια ανάπτυξη αναιμική, προσωρινή, με ανεργία και λιτότητα, με φτώχεια και εξαθλίωση, με μισθούς πείνας αλλά ενδεχομένως και με νέο κύμα υψηλού πληθωρισμού».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι οι διαφωνίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά και οι αψιμαχίες μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ αναδεικνύουν δευτερεύουσες διαφορές στο μίγμα της βάρβαρης πολιτικής, εμπεριέχουν και τον στόχο αποφυγής του πολιτικού κόστους, ωστόσο «για τον λαό δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης, και είπε ότι (και) οι πολιτικές δυνάμεις τσακώνονται μεταξύ τους καθώς άλλες προτιμούν να συστρατεύονται με την Γερμανία και τη Γαλλία, άλλες προτιμούν συμμαχία με τις ΗΠΑ, Βρετανία , Ισραήλ αφού μάλιστα η περιοχή του Ισραήλ έχει αναβαθμιστεί λόγω ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που προσβλέπουν στη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα.

«Έτσι εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις η φαινομενικά περίεργη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα τονίζοντας ωστόσο ότι καμία διαφωνία δεν σημειώθηκε σε ότι αφορά την λήψη αντιλαϊκών μέτρων.

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών, η κ Παπαρήγα είπε ότι από αυτό αντλεί η κυβέρνηση «την νομιμοποίηση να κάψει τον λαό με νέα μέτρα».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι οι τριγμοί του αστικού πολιτικού συστήματος εξαιτίας της εκλογικής συντριβής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου καλύφθηκαν προσωρινά με την τρικομματική συγκυβέρνηση, και επισήμανε ότι οι εκλογές έδειξαν κυρίως ότι τα μονοπώλια και η ΕΕ έχουν στα χέρια τους και άλλα «χαρτιά» για την αναπαλαίωση του συστήματος, τα οποία όσο ο λαός δεν αποφασίζει να «κάψει» θα στραφούν εναντίον του.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ως ένα από τα «χαρτιά» του αστικού πολιτικού συστήματος τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που εξελίσσεται στο ένα σκέλος του νέου δίπολου, που τείνει να αντικαταστήσει το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και το οποίο στο άλλο σκέλος του θα έχει την κεντροδεξιά-δεξιά.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε την «Χρυσή Αυγή» ως όπλο του συστήματος για να επιβάλλει την βία η οποία ξεκινά εναντίον των μεταναστών και θα επεκταθεί στο κίνημα και τους αγώνες του, την χαρακτήρισε «ναζιστικό, φασιστικό ρατσιστικό μόρφωμα που λειτουργεί στο πολιτικό πεδίο σαν τους μπράβους της νύχτας» και υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε τους μπράβους της «Χρυσής Αυγής», δεν θα περάσουν καλά μαζί μας».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι προβλέψεις του ΚΚΕ για την πορεία της κρίσης, δεν έγιναν για να τρομοκρατήσει τον λαό, αλλά για να τον προετοιμάσει ώστε να διεκδικήσει το συμφέρον του, ενώ αναφερόμενη στην κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας είπε ότι « θα κάνει λαϊκή περιουσία τη σημερινή ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όλων των υποδομών και χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων μέσων μεταφοράς, της γης. Θα προωθήσει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, και θα διασφαλίσει αυτό που σήμερα ονειρεύεται η πλειοψηφία του λαού».

Μιλώντας για τα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΕ είπε ότι στην θέση του τηλεοπτικού 902 θα μπει το portal «ένα μέσο ενημέρωσης που θα στηρίζεται στην εθελοντική δουλειά των μελών του κόμματος και θα αγκαλιάσει με μεγαλύτερη ευκολία τις νεότερες ηλικίες» ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τον αναντικατάστατο ρόλο του «Ριζοσπάστη».