Με τη μορφή ενός και μόνο άρθρου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. Με την επιλογή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποσκοπεί να αφαιρέσει από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τη δυνατότητα να επιλέξουν τις διατάξεις που θα καταψηφίσουν ή θα υπερψηφίσουν, σε συνεδρίαση εντός του Σεπτεμβρίου.

«Ολα σε ένα»

 Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται η τακτική, σύμφωνα με το Έθνος, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί και επικυρωθεί από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το «πακέτο» των μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι κ. Σαμαράς και Μεϊμαράκης συμφώνησαν τα μέτρα να εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση υπό τη μορφή ενός άρθρου, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε κυβερνητικούς βουλευτές να επιλέξουν ποια μέτρα θα στηρίξουν και ποια όχι.

Αλλωστε για τον πρωθυπουργό είναι σαφές ότι το «πακέτο» πρέπει να «περάσει» ως έχει, προκειμένου να δοθεί στη χώρα η δόση μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ και ο ίδιος να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η εκκρεμότητα η οποία αυτή την ώρα υπάρχει είναι ο χρόνος.

Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τόνο στους κυβερνητικούς του εταίρους ότι πρέπει να εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου έχοντας ψηφίσει τα μέτρα το ελληνικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύσκεψη των αρχηγών

Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένες τις υπαναχωρήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικας, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν για ακόμη μία φορά (πιθανότατα τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη) προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με διάγγελμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό και αμέσως μετά το «πακέτο» θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Εφόσον οι διαδικασίες «τρέξουν», τότε η έκθεση της τρόικας μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Εάν είναι θετική, όπως περιμένουν στην κυβέρνηση, τότε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ και παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα θέσει -επίσημα πλέον- το αίτημα της επιμήκυνσης και θα είχε βάσιμες ελπίδες να την κερδίσει.

Εκτός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που εκ των πραγμάτων υπάρχουν και λόγω της κακής κατάστασης των δημοσίων οικονομικών, η κυβέρνηση θέλει να περάσει γρήγορα τα μέτρα προκειμένου να μη συντηρείται ένα αρνητικό κλίμα από τις αντιδράσεις των συντεχνιών και την αγωνία των πολιτών για το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο «Εθνος» ότι είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να φύγει το ταχύτερο από τη «μετρολογία», που μόνο κακό κάνει και στην ίδια και στη χώρα?

4 σταθμοί για τη δόση των 31,5 δισ.

  • Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η ψήφιση του πακέτου των 11,5 δισ.
  • Το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται η έκθεση της τρόικας
  • 8 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες
  • 18 Οκτωβρίου η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες