Σε κάθε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle, η οποία θα προβληθεί ολόκληρη την Κυριακή, ο κ. Σόιμπλε πέρα από τα συνηθισμένα, είπε πως «σαφώς και θέλω να κρατήσω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε αυτές των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ όλες συγκλίνουν στο εξής συμπέρασμα, πως το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να αλλάζει, όπως φάνηκε ειδικά την Παρασκευή στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στην Κύπρο.
 
«Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, ενώ προσέθεσε πως «εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο».
 
Μετά από σχετική ερώτηση περί ενδεχόμενου «Grexit» ο κ. Σόιμπλε είπε: «Δεν θα ήταν παραγωγικό εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβαινε σε τέτοιες εικασίες. Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικας».
 
«Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά η βοήθεια έχει νόημα μόνο εάν μακροπρόθεσμα οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Εάν απλά συμβάλει στην μετατόπιση των προβλημάτων και όχι στη λύση τους, τότε δεν έχει νόημα. Για τον λόγο αυτόν λέω ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια δεν θα πρέπει να γίνει βαρέλι δίχως πάτο», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός.
 
Στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι η δημιουργία μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα θα απαιτούσε μια γενιά και δεν θα ήταν δυνατή σε 2-3 χρόνια, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει ορίζοντα μέχρι το 2020. Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο -πλην όμως εφικτό- πρόγραμμα. 
 
«Φυσικά και είναι φοβερά δύσκολη η κατάσταση από την οπτική γωνία των Ελλήνων. Θα πρέπει να πούμε στους Γερμανούς οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς», υποστήριξε.
 
Στη συνέχεια τόνισε πως «αυτός που είναι ισχυρότερος και ανταγωνιστικότερος έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Γι' αυτό και έχουμε να χάσουμε περισσότερα. Εάν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες».

Πηγή: protothema.gr