Συνέντευξη Τύπου  παραχώρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ευρώπη θέλει να δημιουργήσει μια οικονομική ζώνη στο Ευρωπαϊκό Νότο όπου οι πολίτες θα εργάζονται με μισθούς Κίνας.

Στο ερώτημα αν θα ζητήσει εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι οι εκλογές έχουν γίνει, κατηγορώντας ότι μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες από τις εκλογές η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα όπλα χωρίς να κάνει τίποτα.

«Για μας το σημαντικό είναι να μην περάσουν τα μέτρα. Αν περάσουν τότε στην επόμενη έκθεση τα προγράμματα μας δεν θα είναι εφαρμόσιμα. Πρώτο μέλημα είναι να αντισταθούμε στα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αν δεν είναι ικανή η κυβέρνηση τότε δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταδικάζει την Ελλάδα στη παρακμή και πρέπει να αφήσουν τις δυνάμεις που μπορούν να κρατήσουν όρθια την Ελλάδα.

Για τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο και η βίαιη πολιτική δεν επιδρά μονάχα στον κοινωνικό ιστό που τον διαλύει, αλλά αποτελεί και μεγάλη απειλή για τη Δημοκρατία.

Η δραση της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Πίσω από αυτή τη δράση μπορεί να βρίσκονται σχέδια αποσταθεροποίησης της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί όσους προσπαθούν να ταυτίσουν τη δράση του λαού που αντιστέκεται με τη δράση αυτής της σκοτεινής ομάδας. Ο κ. Σαχινίδης έκανε ένα μεγάλο ατόπημα. Η θεωρία των άκρων είναι ανιστόρητη. Τα άκρα συναντήθηκαν 2 φορές. Στον τοίχο της Κοκκινιάς και στον τοίχο της Καισαριανής. Ας σταματήσουν λοιπόν με τόσο μεγάλη ελαφρότητα να συνδέσουν ένα κρίσιμο φαινόμενο με τις κοινωνικές αντιστάσεις. Έχουμε μεγάλη ευθύνη να αποτρέψουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  και την άρνηση των ευρωπαίων ηγετών να τον συναντήσουν ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η Ευρωπαϊκη΄Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κατάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Αν ήμασταν κυβέρνηση θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά και να απωλέσουν δικαιώματα από τις δικές τους διεκδικήσεις. Ο ίδιος ο Ολάντ όταν διεκδικούσε την προεδρία είχε την ίδια αντιμετώπιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν δεχόταν να τον συναντήσει.

Εμείς χθες παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα, ενα διαφορετικό μοντέλο για τη μετάβαση στην μετατροϊκανή εποχή. Για το πώς θα χτίσουμε την Ελλάδα που γκρέμισε το μνημόνιο. Δεν ήταν πρόγραμμα παροχών, αλλά πρόγραμμα επένδυσης στην κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη. Όλοι συζητάμε για το πού θα βρούμε τα λεφτά αλλά δε μιλάμε για την ουσία. Αν δεν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να έχουμε όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση δεν θα τα καταφέρουμε.».

Σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης ο κ. Τσίπρας είπε:

«Το χρέος της χώρας είναι απειροελάχιστο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα επελέγη ως ένα πειραματαζώο για να εφαρμοστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Δεν είναι τυχαίο όταν έγινε η αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, έπεσαν όλοι πάνω μας. Εάν δεν απασχολούσε κάνεναν η πιθανότητα χρεοκοπίας, τότε θα είχαν ξεμπερδέψει μαζί μας πολύ καιρό πριν. Γιατί μέσα στη λαϊκιστική τους αναφορά στην εγχώρια πολιτική σκηνή ότι ταϊζουν τους τεμπέληδες Έλληνες έχουν πρόβλημα. Γιατί είναι δομικό πρόβλημα. Το ευρώ δεν μπορεί να σταθεί αν φύγει μια χώρα - μέλος.

Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε καταθέσει άξονες διεκδικητικής πολιτικής. Τονίσαμε την ανάγκη αλλαγής της ΕΚΤ, μιλήσαμε για την αναγκη τύπωσης ευρωομολόγου, να υπάρξουν επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δε μας άκουσε κανείς στην Ελλάδα. Αυτές οι προτάσεις δεν έγιναν ούτε καν πεδίο διεκδίκησης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα από πειραματόζωο της κρίσης μπορεί να γίνει μπροστάρης προοδευτικών εξελίξεων. Αυτό φάνηκε ότι πήγε να γίνει τον Ιούνιο αλλά έμεινε πίσω. Όμως δείχνει ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή από το λαό».

Σε ερώτηση αν αλλάζει το κλίμα στην ΕΕ ο κ. Τσίπρας είπε «τι θα πει αλλάζει το κλίμα; Πηγαίνετε σε ένα σπίτι να δείτε πώς έχει αλλάξει το κλίμα. Αν το κλίμα σημαίνει ότι έχει αλλάξει η διάθεση της Μέρκελ, δε σημαίνει ότι στην πραγματική οικονομία έχει γίνει αλλαγή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το κλίμα αλλάζει στο χειρότερο και το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να επικρατήσει πλήρης απογοήτευση.

Αν υπάρξουν μέτρα ακόμα κι αν ψηφιστούν αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία πιθανότητα να μακροημερεύσει. Το πιθανότερο είναι να βρουν μια χρυσή τομή με την τρόικα.

Θα επιχειρήσουν με ένα μόνο άρθρο να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή. Πρόκειται για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όπως έγινε με τον ΤΑΙΠΕΔ όπου η διαδικασία της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεπε την ευρύτερη συνέναιση. Όταν έβλεπαν ότι δεν είχαν συνέναιση άλλαξαν το νόμο εν μία νυκτί. Δεν μπορεί να καταλύεται η Δημοκρατία. Δεν μπορούν να καταλύουν έτσι τους κανόνες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει πρωτοφανής υποστήριξη από τα ΜΜΕ. Έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο σιωπής γι'αυτά τα θέματα. Ο κ. Κεδίκογλου έχει έτοιμες τις απαντήσεις πριν ακόμα βγάλουμε τις δικές μας εξαγγελίες. Καταθέσαμε κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, για το με ποιο τρόπο θα ξαναχτίσουμε τη χώρα. Θέλουμε την άποψη όλων των κομμάτων αλλά τη σοβαρή άποψη. Δεν μπορούμε να ακούμε για μαυρογυαλούρους.

Σε σχέση με το γιατί αντιστέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις αποκρατικοποιήσεις  απάντησε:

«Αυτό το κράτος δεν το φτιάξαμε εμείς, αλλά την κατασκεύασαν κατ' εικόνα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και έρχονται τώρα αυτά τα κόμματα και μας λένε ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με την κατάρρευση του κράτους. Εμείς είμαστε με την κοινωνία και όχι με το κράτος. Αντιθέτως, είμαστε σε σύγκρουση με το γραφειοκρατικό κράτος γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Όμως μια κοινωνία για να μπορεί να αναπνεύσει πρέπει να υπάρχει δημόσιος χώρος. Δεν μπορεί να παραχωρούνται δημόσια αγαθά. Αν δώσουμε την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ για παράδειγμα θα έχει άμεση συνέπεια την υπερτιμολόγηση αλλά και τη δημόσια υγεία.»

Για την επίμηκυνση του χρέους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Έμεις είμαστε αντίθετοι γιατί πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπράγματευση των όρων σύμβασης. Να γίνει μερική διαγραφή χρέους και ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη, όπως έγινε προ δεκαετιών στη Γερμανία. Τώρα αν η απάντηση στο πρόβλημα του χρέους που παραμένει μετά από δύο διαδικασίες κουρέματος μη βιώσιμο, είναι η μετάθεση του προβλήματος το 2016, εμείς λέμε όχι. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση σε μια λάθος επιλογή».

Σε σχέση με τις κατηγορίες ότι έχει παλαιοκομματική νοοτροπία είπε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος να αναζητήσει το καινούριο. Μας κατηγορούν ότι συμμαχούμε με τις δυνάμεις του χθες. Αν θεωρούν τους εργαζομένους είναι οι δυνάμεις του χθες, ας μας πουν ποιες είναι οι δυνάμεις του αύριο. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά του χθες από όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις, από το ΚΚΕ και το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, αλλά δεν πρέπει να αντιγράψουμε τα αρνητικά. Εμείς δεν θα αντιγράψουμε και θα παράγουμε κάτι καινούριο. Εμείς θέλουμε τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας».

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση για τον Γιώργο Παπανδρέου που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, απαντώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να διδάξει για την οικονομική κρίση.