Εβδομάδα αποφάσεων χαρακτηρίζεται αυτή που αρχίζει από σήμερα με τα χρονικά όρια να έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά και τον πρωθυπουργό να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών προκειμένου το πακέτο των μέτρων να έχει ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα. «Ή τώρα ή ποτέ» δείχνει να είναι η λογική βάση της οποίας κινείται ο Αντώνης Σαμαράς, κατανοώντας μεν την περαιτέρω συμπίεση που θα ασκήσει στα κοινωνικά στρώματα η ψήφιση και εφαρμογή του πακέτου, συνειδητοποιώντας ωστόσο παράλληλα ότι αυτό αποτελεί και το μοναδικό αποδεικτικό αξιοπιστίας στην πράξη, απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.

Η σύσκεψη της Τετάρτης, ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, προσδιόρισε ένα διαφορετικό κλίμα από εκείνο που φαινόταν να υπάρχει ενδοκυβερνητικά, κατά το προηγούμενο διάστημα. Η συμφωνία ως προς τα σημεία στα οποία θα μείνουν ανυποχώρηστοι απέναντι στις τροικανές απαιτήσεις αποσαφηνίστηκαν με ομοφωνία.

Το βασικότερο στοιχείο όμως ήταν η αδιαμφισβήτητη πλέον διάθεση που επιδεικνύεται, να υπάρξει κοινή γραμμή και στα «δύσκολα», δηλαδή στο πακέτο των δύσκολων μέτρων και την ψήφισή του. Το μήνυμα απευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε όσους κυβερνητικούς βουλευτές προετοιμάζονται να βγουν στο «αντάρτικο». Αλλά και στους πολιτικούς τους αντιπάλους οι οποίοι περιμένουν στη στροφή για να κεφαλαιοποιήσουν την κοινωνική αγανάκτηση.

Στη λογική αυτή, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών περί τα μέσα της εβδομάδας, περισσότερο ίσως για να ενισχυθεί η εικόνα της ταύτισης μεταξύ των. Πάντως, δεν είναι απίθανο η σύσκεψη να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λίγα 24ωρα προτού το πακέτο των μέτρων πάει στην Βουλή προς ψήφιση.

Ενδιαμέσως, η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μία ακόμη θετική δήλωση για την Ελλάδα από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, με τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Ρώμη το πρωί της Παρασκευής. Ενώ δεν αποκλείεται, στο περιθώριο του Συνεδρίου της Διεθνούς των Χριστιανοδημοκρατών (CDI), που πραγματοποιείται Παρασκευή και Σάββατο στην Ρώμη και στο οποίο θα μετάσχει ο έλληνας πρωθυπουργός, να υπάρξουν και άλλες επαφές κρίσιμης σημειολογίας.

Η πλήρης αντιστροφή του κλίματος άλλωστε, στα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες, λειτουργεί πυροσβεστικά και για την ελληνική κοινωνία η οποία βλέπει τις θυσίες της, για πρώτη φορά να αναγνωρίζονται και εκτός συνόρων. 


Πάνος Ρασσιάς