Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον ομόλογό του Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσεο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, φέρνοντας στη βουλή το θέμα της εγκαινίασης κάρτας πετρελαίου για τους αγρότες και της αύξησης των συντελεστών για εντατικές καλλιέργειες, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.


Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Για άλλη μια χρονιά το σύστημα καταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, είχε σημαντικά προβλήματα.

Εκτός από το διαδικαστικό, υπάρχει και οικονομικό ζήτημα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον τύπο, το σχετικό κονδύλι προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ, έναντι 163 εκατ. ευρώ που είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πέρυσι.

Το ζήτημα βέβαια του αγροτικού πετρελαίου και ειδικότερα η κατοχύρωση του είναι ένα από τα διαχρονικά ζητήματα του αγροτικού κόσμου με το αίτημα αυτό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων των αγροτών.

Με αφορμή τη φετινή καθυστέρηση της καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ και με δεδομένη την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, θα ήθελα να επαναφέρω το ζήτημα της θέσπισης της «κάρτας αγροτικού πετρελαίου».

Επειδή με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, επιδιώκεται η σταθερότητα, η δικαιοσύνη και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του και

Επειδή η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση, σας επισημαίνω ότι χρειάζεται αναμόρφωση των συντελεστών επιστροφής ΕΦΚ, αφού αδικούνται οι παραγωγοί των εντατικών καλλιεργειών από τους ισχύοντες και

Ερωτάστε κ. Υπουργοί,

1. Προτίθεστε στα πλαίσια του νέου φορολογικού συστήματος, να θεσμοθετήσετε την “Κάρτα αγροτικού πετρελαίου” ώστε να απαλειφθούν όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να κατοχυρωθεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό κίνητρο για τους Έλληνες παραγωγούς;

2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε και να αναμορφώσετε τους συντελεστές επιστροφής ΕΦΚ για τις εντατικές καλλιέργειες;»