Την επιθυμία του υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε άρθρο του στη σημερινή Süddeutsche Zeitung της Γερμανίας.
Στο άρθρο, που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», ο κ. Μπαρόζο υποστηρίζει ότι χρειάζεται νέα συμφωνία στην ευρωζώνη για την ικανοποιητική επίλυση της κρίσης χρέους. «Μόνο από κοινού οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να απαντήσουν στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Για αυτό χρειάζεται μια νέα συμφωνία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Σ΄ ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Δημιουργήθηκαν μηχανισμοί στήριξης, με την ΕΚΤ να έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει το ευρώ. Αυτό το φθινόπωρο έχουμε την ευκαιρία για ένα σημείο καμπής στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και όλες οι άλλες χώρες δεν αφήσουν περιθώριο για αμφιβολίες όσον αφορά στη βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τότε θα τα καταφέρουμε», αναφέρεται στο άρθρο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ακεραιότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των χωρών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών», σημειώνει στην κατάληξή του ο ευρωπαίος αξιωματούχος.