«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φορτώθηκε πολλά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εκπομπή ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι η κινητικότητα που υπάρχει στο εξωτερικό έχει δώσει κάποια αποτελέσματα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με διεθνείς αξιωματούχους.  Σημείωσε επίσης, ότι «η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι αν μας δοθούν τα 31,5 δισ. θα «ανακουφιστεί» η αγορά, κάτι που έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, καθώς έχει μεγάλη σημασία να δοθεί ώθηση στην αγορά. Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινός στόχος όλων είναι να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, για να επιτευχθεί αυτό όμως πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό κράτος και τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και συνταγματική αναθεώρηση.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «πολιτικές που δεν έχουν ισχυρά πειστικά επιχειρήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες τη χώρα. «Όταν λέμε για λόμπι δραχμής, μιλάμε για άτομα που έχουν στο εξωτερικό τα χρήματά τους και παραμονεύουν για να αγοράσουν με ψίχουλα τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τριτοκομματικής συνεργασίας, τόνισε ότι «θα ήταν σημαντικό να μπορούσαμε να τη διευρύνουμε, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό. Σε βάθος χρόνου όμως θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας». Το σημαντικότερο -όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών- είναι να γίνει κατανοητό ότι «όλα όσα γίνονται τώρα, μπορεί να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες» και πως «δεν πρέπει να είμαστε εχθροί» και «σε θέματα υψίστης σημασίας πρέπει να συνεργαζόμαστε».

Για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θίξουν τα εθνικά μας θέματα, την εθνική μας κυριαρχία», υπογραμμίζοντας πως «όλοι είμαστε υπόλογοι» και ανέφερε ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή για όλα τα κόμματα προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα και να υπάρξει συνεννόηση.

Για τον εθνικό πλούτο και την αξιοποίησή του, επισήμανε ότι δεν πρόκειται να εκποιηθεί με τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα δεν ξεπουλιέται, επενδύσεις θέλουμε, γι΄αυτό και πρέπει να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους επενδυτές. «Η γραφειοκρατία, είναι το κέλυφος που εκκολάπτονται η διαφθορά και η αδιαφάνεια», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι το πρώτο τη τάξη υπουργείο, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να ξαναδυναμώσει η παρουσία της χώρας μας, θα της ξαναδώσει υπόσταση αλλά και πρωτοβουλίες στο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία της χώρας με την Ιταλία και την Αλβανία για τον αγωγό φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, όπου οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για την χώρα, καθώς θα εξασφαλίζει επάρκεια στη χώρα σε φυσικό αέριο.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε ότι αναμένεται αρχές Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός κ. Νταβούντογλου στην Αθήνα, ενώ μίλησε εκτενώς και για το ταξίδι του σε Αίγυπτο και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι έγιναν τα πρώτα βήματα για συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με το Ισραήλ. «Θέλουμε να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, και όπως επισήμανα και στους ισραηλινούς αξιωματούχους, δεν έχει αλλάξει η στάση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά στη Συρία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την κρίση στη χώρα αυτή, ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ελληνικούς πυρήνες, προκειμένου να τους δοθεί βοήθεια αν χρειαστεί. Ωστόσο, όπως είπε, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

Για τις ΑΟΖ ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παραθαλάσσιου κράτους και προϋποθέτει οριοθέτηση θαλασσίων ορίων. Συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει προχωρήσει στις ΑΟΖ στη νότια Κρήτη και στο Ιόνιο, ενώ στο Καστελόριζο συνεχίζονται οι έρευνες καθώς χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί γιατί υπάρχει και το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις.

Ερωτηθείς για το μέλλον της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αποσταθεροποίηση του νότου της Ευρώπης θα επηρεάσει τη συνοχή του συνόλου της Ευρώπης», γι' αυτό και τα όργανα της ΕΕ έχουν υποχρέωση, όπως είπε, να κινούνται προσεκτικά. Επισήμανε δε ότι θα είναι θετικό να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και πως αν είχε γίνει πριν 10 χρόνια δεν θα υπήρχε κρίση τώρα. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, οι οποίες βοηθιούνται μεταξύ τους.

Τέλος αναφερόμενος στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε ότι «οι πρακτικές είναι που καταδικάζουν» και πως το ζητούμενο είναι να υπάρχει σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.


TAGS