Οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι θεμιτές μόνο εάν διασφαλίζεται πρωτύτερα η εγχώρια επάρκεια, σημειώνει, σε ερώτηση βουλευτών του προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα ζητείται ενημέρωση της Βουλής για το πώς είναι δυνατόν να κατοχυρωθεί  η ομαλή παροχή φαρμάκων στο ΕΣΥ, με ταυτόχρονο έλεγχο έλεγχο νομιμότητας σε ότι αφορά τις ποσότητες φαρμάκων που εξάγονται.

Στο πλαίσιο της ερώτησης, η οποία υπογράφεται από οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται πως τα υπέρογκα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Χαρακτηριστικά, παρατηρείται ότι υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε απολύτως αναγκαία φάρμακα, ενώ και οι ίδιοι οι ασθενείς φέρονται να επιδίδονται σε  «αγώνα δρόμου» για να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες για την επιβίωσή τους θεραπευτικές αγωγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τέλος ότι από τα τέλη Μαΐου 2012, ο ΕΟΦ έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα, καθώς και σε φάρμακα σοβαρών παθήσεων, όπως επίσης και να εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες.