Έχει ριφθεί ο κύβος για τον Ανδρέα Λοβέρδο; Ανθρωποι που τον ξέρουν καλά λένε πως αυτό ακριβώς συμβαίνει και ότι ο Λοβέρδος απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ. Το ότι θα εκδηλωθεί η κίνηση γύρω από τον ίδιο θεωρείται δεδομένο και ο ίδιος πια δεν το αποκλείει, απλά αναστέλλει τη συζήτηση ώσπου να ψηφιστούν τα μέτρα και να εγκριθεί η περαιτέρω πορεία της Ελλάδας από τη Σύνοδο Κορυφής.   Από το Νοέμβρη και ύστερα, θεωρείται ότι ο Λοβέρδος θα ανεξαρτητοποιηθεί και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες συγκρότησης νέου κόμματος, το βιβλίο ήταν μόνο η αρχή.    

Τα όσα έγραψε πάντως ο Λοβέρδος στο βιβλίο του και τα όσα είπε στο MEGA περί ρήξης με το παρελθόν, προκάλεσαν εκνευρισμό στην Ιπποκράτους, όπου ενοχλεί η επιδεικτική αποχή του από τις κομματικές διαδικασίες και παρακολουθούν τις κινήσεις του πρώην υπουργού με περισσή δυσθυμία. Η εκπρόσωπος του κόμματος κυρία Φώφη Γεννηματά πάντως δεν άντεξε και τον …σχολίασε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να νομίζει ότι μπορεί να εκφράζει κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Όμως, πρέπει να σας πω ότι οι πολίτες που μας παρακολουθούν όλους, γνωρίζουν ποιοι εκφράζουν το παλιό και ποιοι την ανανέωση», είπε η κυρία Γεννηματά, δημιουργώντας την εντύπωση, ότι η Ιπποκράτους του δείχνει την έξοδο. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα  

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στο περιβάλλον Βενιζέλου κάποιοι θα ήθελαν να σπρώξουν τον Λοβέρδο στην έξοδο, με πίσσα και πούπουλα, αν είναι δυνατόν. Το θέμα συζητήθηκε πάντως σε στενό κύκλο και ο Βενιζέλος αποφάσισε να μην κάνει τίποτε, ακόμα και αν φύγει ο Λοβέρδος. Δεν θα τον διαγράψει, όπως και δεν θα διαγράψει κανέναν άλλον.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εντατική και τέτοιες αναταράξεις, αυτή είναι η επίσημη γραμμή Βενιζέλου δεν βοηθούν κανέναν. Ανδρέας Λοβέρδος; «ουδεν σχόλιον» είναι η επίσημη γραμμή. Η Φώφη προφανώς βιάστηκε…  

Το ζήτημα με τον Λοβέρδο είναι ότι διχάζει το κόμμα. Το μισό ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα οι βασιλικότεροι του βασιλέως «αρχηγικοί» θα έκαναν ευχαρίστως τρεις σταυρούς πίσω του, αν το κόμμα δεν βρισκόταν στο χάλι που βρίσκεται. Σχεδόν το υπόλοιπο μισό όμως και ιδιαίτερα οι εναπομείναντες «εκσυγχρονιστές» θεωρούν πλήγμα και αποδυνάμωση του κόμματος μια πολύ πιθανή όπως φαίνεται αποχώρηση του και στις επικοινωνίες τους μαζί του προσπαθούν να τον μεταπείσουν.

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί σε ένα σημείο σίγουρα ο Λοβέρδος έχει ισχυρό αντίλογο. Όπως είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, έχει πολλά βαρίδια και ελάχιστη προοπτική. Ας γίνει λοιπόν ένα νέο ξεκίνημα χωρίς βαρίδια είναι ο αντίλογος. Οψόμεθα….  

Θέμης Δαγκλής