Κομματική πειθαρχεία θα ζητήσει για την ψήφιση των μέτρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος υιοθετώντας σχετική πρόταση των κυρίων Χρυσοχοΐδη, Σκανδαλίδη και Μανιάτη. Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα και τις προοπτικές της οικονομίας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης, των γραμματέων των τομών του κινήματος και των μελών του τομέα Περιφερειακής Πολιτικής.
«Το εξάμηνο είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, για το μέλλον της ευρωζώνης», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζω πως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές. Είναι προφανές πως η εκκρεμότητα με τα νέα μέτρα προκαλεί αρνητικά πρόσημα, αποτρέπει επενδύσεις και επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση».

Παράλληλα, τόνισε πως «αυτή η κατάσταση μας ταπεινώνει ως έθνος στο εξωτερικό και κυρίως δεν μας επιτρέπει να θέσουμε στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να στρέψουμε την προσοχή μας στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές».

Το νέο πακέτο θα πρέπει να «κλειδώσει» άμεσα

Η ΝΔ δεν κυβερνά μόνη της, επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως η χώρα θα πορευτεί για πολλά χρόνια με κυβερνήσεις συνεργασίες που θα αποφασίζουν με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις.

«Κανείς δεν θα προκαταλάβει τη λειτουργία της κυβέρνησης και δεν θα φέρει τη Βουλή προ τετελεσμένων αποφάσεων», είπε σχετικά με τα νέα μέτρα και χαρακτήρισε «στρατηγική» τη θέση του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ είναι παραγοντας ευθύνης, επεσήμανε στένοντας μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες. Ο ίδιος τόνισε πως απευθύνεται στη ΝΔ, σε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν λησμονήσει το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, για τη ΝΔ δήλωσε πως πίσω από την κυβερνητική συνοχή υπάρχει πάντα η στάση της ΝΔ στο πρώτο Μνημόνιο, αναφέροντας μάλιστα κάποιες από τις δηλώσεις των τότε βουλευτών της Συγγρού.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα νέα μέτρα, που θα είναι τα τελευταία, θα πρέπει να χωριστούν σε δύο διετίες ώστε να μην θιγούν οι λαοί που δεν ευθύνονται και ανακοίνωσε πως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει πρόταση νόμου εντός των επόμενων ημερών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι το Eurogroup του Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να κλείσουν τα μέτρα χωρίς περαιτέρω εξέταση». «Πρέπει να τελειώνουμε για να αλλάξουμε την ατζέντα και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση», είπε χαρακτηριστικά.

To νέο πακέτο θα είναι το αποτέλεσμα ενός διπλού συμβιβασμού, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και μεταξύ της κυβέρνησης με την τρόικα», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι «κόκκινες» γραμμές του ΠΑΣΟΚ για τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και κοινωνικά επιδόματα είναι δεδομένες και δεν πρόκειται να παραβιαστούν.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τόνισε πως αυτές πλήττουν το ευρώ ως νόμισμα και την Ευρώπη στο σύνολό της.

«Όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό επιθυμούν πιο πολύ την έξοδο της χώρας από το ευρώ σε σχέση με όσους δεν έχουν στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως αυτή η αβεβαιότητα δίνει πρόσφορο έδαφος σε κάποιους να παίξουν παιχνίδια συνωμοσίας σε βάρος της χώρας. «Το ψάρεμα συνεχίζεται σε θολά νερά», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν επιτρέπονται προσωπικές στρατηγικές»

Από την άλλη πλευρά, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν ακολουθήσει έναν αξιόπιστο δρόμο, αποβάλλοντας τον ενοχικό ρόλο.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για προσωπικές στρατηγικές που δεν πρέπει να διατύπωνονται. «Άλλαξαν οι ρόλοι», είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν δικαιολογεί τις προσωπικές στρατηγικές.

«Δεν έχουν νόημα οι προσωπικές "κόκκινες" γραμμές. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή - Συμπόρευση με ΔΗΜΑΡ

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε σε έντονο ύφος την «ρατσιστική βία» της Χρυσής Αυγής και μίλησε για παράνομη δράση του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό «όχι» στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, που διευρύνεται από την Χρυσή Αυγή, είπε χαρακτηριστικά.

«Οι κοινωνικές πράξεις λειτουργούν πλέον ως μοχλό απαξίωσης του πολιτικού συστήματος», υποστήριξε αφού έκανε λόγο για ανομία, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους δικαστικούς να μην χρησιμοποιούν την κοινωνία για να ασκήσει συνδικαλιστική πίεση.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική αλαζονεία, τονίζοντας πως απέτυχε η στρατηγική της εκλογικής εφόδου του κόμματος. «Το δίλημμα δεν είναι ύφεση ή ανάπτυξη, περικοπές ή μη περικοπές», επανέλαβε κατηγορώντας όσους το θέτουν. «Η στάθμιση είναι μια χώρα με περικοπές εντός ευρώ ή διάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του κοινωνικού ιστού», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με την ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε ότι η πρότασή του ΠΑΣΟΚ για στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση είναι ανοικτή, συγκεκριμένη, επίμονη.