Συγκρότηση ενιαίου μετώπου των «περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών του Μνημονίου» εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου της Διεθνούς των Χριστιανοδημοκρατών (CDI) με τα πρωθυπουργικά επιτελεία της Ελλάδας, της Ιταλιάς, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να έχουν προγραμματίσει συναντήσεις κορυφής μεταξύ των πολιτικών ηγετών.

Ο Αντώνης Σαμαράς, εκτός από την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει επαφές με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, και τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Ο αρχικός προγραμματισμός περιελάμβανε συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Πάουλο Κοέλιο, ο οποίος όμως αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει την παρουσία του στην Σύνοδο, προκειμένου να διαχειριστεί την εσωτερική πολιτική κρίση στη χώρα του. Συνάντηση ο κ. Σαμαράς θα έχει κατά πληροφορίες και με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν.

Σημεώνεται ότι αρχικώς, ο κ. Σαμαράς επρόκειτο να αναχωρήσει το απόγευμα της Πέμπτης προκειμένου να μεταβεί στην Ρώμη και να συναντηθεί με τον Μάριο Μόντι. Ωστόσο, η απόφαση που ελήφθη για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, διαφοροποιεί ελαφρώς το πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού που θα αναχωρήσει για την «αιώνια πόλη», είτε αργά το βράδυ της Πέμπτης, είτε -εφ’ όσον χρειαστεί να παραμείνει στην Αθήνα και μετά τη σύσκεψη με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη- πολύ νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ηλίου φαεινότερη είναι η προσπάθεια που επιχειρείται από τις πολιτικές ηγεσίες οι χώρες των οποίων είτε είναι ήδη στο Μνημόνιο (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), είτε βρίσκονται με το ένα πόδι σε αυτό (Ισπανία, Ιταλία), προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή στρατηγική ως προς τη διαφοροποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών εντός Ευρωζώνης, αλλά και να καθοριστεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί αναφορικά με την αξιοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 29ης Ιουνίου καθώς και των πρόσφατων αποφάσεων της Διοίκησης της ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του CDI, θα πραγματοποιηθούν και οι αρχαιρεσίες για το νέο πρόεδρο της Διεθνούς των Χριστιανοδημοκρατών, στη θέση του οποίου εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι (που φέρεται μάλιστα και ως ο διάδοχος του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην ιταλική Προεδρία της Δημοκρατίας), ενώ για μία από τις πέντε θέσεις των Ευρωπαίων αντιπροέδρων αναμένεται να προταθεί ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Μαριάνο Ραχόι.


Πάνος Ρασσιάς