Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει σειρά κρίσιμων επαφών, ξεκινώντας το ταξίδι του από το Σικάγο όπου θα συναντηθεί με ομογενειακούς φορείς. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα σημάνουν την έναρξη μίας κινητικότητας σε διάφορα μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η ενέργεια, το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά θέματα.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - μουν όσο και με τον ειδικό απεσταλμένο του Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. 

Σε κοινοτικό επίπεδο, για το θέμα των Σκοπίων υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα ενόψει και της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα τα Σκόπια και αναμένεται αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα, διάκειται θετικά υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - πΓΔΜ, καθώς θέλει και ο ίδιος επιθυμεί να επιδείξει έργο. 

Η Αθήνα επιμένει ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Συμβουλίου, αλλά ο κίνδυνος δημιουργίας τετελεσμένων θα μπορούσε μεσομακροπρόθεσμα να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. 

Ταυτόχρονα, μείζονος σημασίας είναι και η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα ίσως εντός της πρώτης εβδομάδος μετά την επιστροφή Αβραμόπουλου από τις ΗΠΑ, με σκοπό την προετοιμασία του «παγωμένου» Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο αρχικός σχεδιασμός είναι να διεξαχθεί αυτό εντός του Ιανουαρίου 2013 στην Τουρκία (σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη όπως δήλωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εξωτερικών).

Παράλληλα, στην Αθήνα αναμένεται να έλθει την πρώτη εβδομάδα μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Εντμοντ Παναρίτι. Ο κ. Αβραμόπουλος θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες με τον αλβανό ομόλογό του και στη Νέα Υόρκη με βασικό θέμα την προώθηση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline).