«Δυναμιτισμένη» εμφανίζεται απόψε η ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», με τις εκατέρωθεν, λιγότερο η περισσότερο ευθείες, βολές να υπονομεύουν τη συνοχή των κυβερνητικών εταίρων και να ναρκοθετούν την αυριανή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στις 13:00.


Η «τορπίλη» του ΠΑΣΟΚ


Η συγκεκριμένη εξέλιξη των πραγμάτων προμηνυόταν από το μεσημέρι, όταν και η Ιπποκράτους καταφέρθηκε με οξύτητα τόσο προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και προς τη ΝΔ ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, καθώς όπως  αναφέρεται, έδωσαν «ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες… με τα Ζάππειο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ» φορώντας τον αντιμνημονιακό μανδύα, «τον οποίο πέταξαν αυτομάτως όταν έγιναν ξανά Κυβέρνηση».

Μάλιστα, η ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προφανώς αντανακλώντας τη στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνει, σε οξύ τόνο πως «Η  Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ.  Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο».  

Ο δηκτικός κατευνασμός της ΝΔ και οι... «εκρηκτικές» διαρροές του Γιάννη Σρουρνάρα

Παρότι αρχικά η ΝΔ είχε αρκεστεί να δηλώσει ότι «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουμε υπευθυνότητα και να προσέχουμε την κάθε μας λέξη», επιχειρώντας να κατευνάσει, με δηκτική όμως αναφορά, τα πνεύματα, απόψε το βράδυ από κύκλους του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διέρρευσαν ψόγοι για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να πέσει πάλι «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικά, οι συνεργάτες του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος χαίρει της αμέριστης στήριξης του πρωθυπουργού,  σημείωσαν πως «δεν καταλαβαίνουν την γκρίνια και τις διαρροές και ότι τα  μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά στα κόμματα». Όπως προσέθεσαν, «τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αρνήθηκαν. Τη στιγμή που ο κ. Στουρνάρας με το επιτελείο του παλεύουν για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ., δεν βλέπουμε καμία χείρα βοηθείας, παρά μόνο κριτική και γκρίνια».

Η «επίθεση» Σαχινίδη

Την «πρόκληση» -κύκλων- του Γιάννη Στουρνάρα δεν άφησε αναπάντητη το ΠΑΣΟΚ, αφού με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, έδωσε τη δική του εκδοχή για τους λόγους που έχουν οδηγήσει στη όψιμη ρήξη.

Εμφανιζόμενος στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel, ο κ. Σαχινίδης τόνισε «είχαμε πάρει έναν αρχικό κατάλογο για μέτρα που είχε μια κατανομή δηλαδή 6 δισ. μισθούς, ένα δισ. από επιδόματα και τα υπόλοιπα 4,5 δισ. από παρεμβάσεις με δημοσιονομικό αποτέλεσμα», υποστηρίζοντας ότι αυτό το αρχικό δεδομένο άλλαξε, καθώς «στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι από τα 7,5 δισ. που έχουν γίνει αποδεκτά από την τρόικα, τα 6 είναι από μισθούς και συντάξεις, το 1 δισ. από επιδόματα και μόλις 500 εκατομμύρια από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις».

Ως εκ τούτου αρνήθηκε ότι έχει υπάρξει κοινοποίηση του πλήρους πακέτου των μέτρων, καθώς και ότι έχει ήδη αποσπαστεί η απροϋπόθετη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, αφού «μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν υπάρχουν στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί γραπτώς στους κυβερνητικούς εταίρους».

«Ένα θέμα είναι η ενημέρωση και ένα άλλο θέμα η ανατροπή στην εσωτερική κατανομή των μέτρων, συμπλήρωσε. Προσβάλει την νοημοσύνη των τηλεθεατών και εμένα προσωπικά η είδηση ότι δόθηκε η λίστα με τα 11,5 δισ.» παρατήρησε ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σαχινίδης ζήτησε «να σταματήσει να παίζεται το παιχνίδι ότι η ΝΔ μπορεί να κάνει καλύτερες διαπραγματεύσεις από αυτές που έκανε το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, από το κεντρικό δελτίο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική σε πολιτικούς προϊσταμένους υπουργείων, καθώς, όπως σημειώθηκε, «είμαι πεπεισμένος ότι κάποια υπουργεία δεν έχουν ανταποκριθεί στις περιστάσεις και τις δεσμεύσεις, και το βάρος πέφτει στους μισθούς και στις συντάξεις».

Παναγιώτης Σκευοφύλακας